ZAPAMTITE: Žrtva trgovanja ljudima može biti svatko!

U Šibeniku u Srednjoj strukovnoj školi, održana je prezentacija kampanje ‘Dvije djevojke’, kroz koju su se edukacirali učenici i nastavnici škole s ciljem da mladi i djece budu svjesni o problemu trgovanja ljudima, prepoznavanju potencijalno opasnih situacija, te načinima prevencije i zaštite. U Republici Hrvatskoj kampanju provodi CESI u suradnji s Veleposlanstvom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Ministarstvom unutarnjih polova – Ravnateljstvo policije, Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i Uredom RH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

kampanja dvije djevojcice4-klanac291113

-Kampanja se provodi u 13 europskih zemalja pod s ciljem osvještavanja rizika kojem su izložene djevojke koje su privlačnim ponudama o zaposlenju ili iz nekih romantičnih razloga odlučile putovati u druge zemlje. U cilju je bilo ne zastrašiti ih, nego ih upozoriti da problem trgovanja ljudima ,nažalost, kako u svijetu pa tako u RH postoji-kazala je voditeljica Službe prevencije Ureda glavnog ravnatelja Sandra Weber.

kampanja dvije djevojcice2-klanac291113

Prikazivanjem kratkog fila autorice Ruth Beni organizatori su htjeli približiti upravo mladoj populaciji da ovaj problem postoji i u njihovoj zemlji. Statistike to i potvrđuju, od 2002. do kraja 2012.godine imamo ukupno 124 žrtve takvih kaznenih djela.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GVoyExZz6w0[/youtube]

-Film prati priče dviju djevojaka koje su okrutno prevarene od ljudi koje su poznavale i kojima su vjerovale, a koji su poslije trgovali njima protiv njihove volje. Film je dobitnik srebrne svjetske medalje na Festivalu New York 2010-kazala je Weber.

kampanja dvije djevojcice5-klanac291113

Nakon toga su učenici s voditeljima kampanje i djelatnicima policije u Šibeniku na Trgu Dražena Petrovića podijelili prigodni materijal građanima i prezentirali ono što su danas naučili.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.