Zato nije došao Josipović: Vjetroelektrana Danilo otvorena bez uporabne dozvole

Napokon je jasno zašto predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović prošlog tjedna nije došao na otvaranje najvećeg vjetroparka u Hrvatskoj, onog iznad Danila Kraljice. Dolazak je službeno otkazan zbog ‘neodgodivih obveza’ predsjednika u Splitu, a zapravo je razlog znatno konkretniji. Vjetroelektrana Danilo Holdinga RP Global još nema uporabnu dozvolu!

RJEŠITI ŠTO PRIJE

–   Istina je, vjetropark nema uporabnu dozvolu, zog toga nije došao predsjednik. Ali, očekujemo da ćemo sve potrebne papire dobiti još ovog tjedna, u svakodnevnoj smo komunikaciji s gradskom upravom, i sa obe strane postoji dobra volja da se sve to skupa što prije riješi- kaže Josip Živković, direktor Vjetroelektrane Danilo.

A gdje je točno zapelo? Kako kaže Živković, kao i obično, na sporoj hrvatskoj birokraciji.

–   Mi smo prošli sve tehničke preglede, inspektor nas je upozorio na neke detalje koje smo također naknadno ispunili. Međutim, radi se o projektu koji je Holding RP Global razvijao deset godina, pa su se od dobivanja građevinske dozvole po glavnom projektu neke stvari bitno promijenile. Tako da smo po glavnom projektu morali imati kutije za tzv. trafo izvan vjetrenjače. Kako je tehnologija u međuvremenu znatno napredovala, mi smo te kutije postavili unutar vjetrenjače, što je prihvatljivije u svakom pogledu. Ali, ta se pojedinost kosi s glavnim projektom, pa nismo dobili uporabnu dozvolu dok to ne definiramo novim dokumentima- kaže Josip Živković.

Također, problem je i s katastarskim česticama. I tu se mijenjao zakon, pa su u posjed Grad Šibenik u međuvremenu dopale neke ceste kod Danila uz koje se protežu glavni vodovi vjetroelektrane.

–   Grad Šibenik se na te ceste još nije uknjižio, a dok to ne uradi, ne možemo ni mi dobiti uporabnu dozvolu, mora se zakonski sve precizirati. Kako smo u tvrtci svjesni da se radi o velikom zahvatu, za to knjiženje moraju se plaćati geodeti, napraviti brojna dokumentacija koja zahtjeva i znatna financijska sredstva, ponudili smo im da ćemo im i po tom pitanju izaći u susret, spremni smo snositi dobar dio tog troška- kaže Živković.

FINANCIJSKI GUBITCI

Sve to skupa ne znači da vjetrenjače ne rade, one proizvode energiju, ali uz financijske gubitke za BT Global.

–   Vjetrenjače rade, proizvodimo energiju, i isporučujemo je HEP- u i HOPS- u, ali po nižoj cijeni od one prave, subvencionirane, koju ćemo postići kad dobijemo uporabnu- kaže direktor Vjetroelektrane Danilo, ali kaže da će jako brzo sve biti rješeno, a uporabna dozvola napokon ishodovana.

Zanimljivo kako na otvaranju vjetroparka nije bio ni nitko iz šibenskih gradskih vlasti. Zato su došli predstavnici Drniša i Unešića, pošto se park djelovima nalazi i na njihovom području, njima očito nije smetalo što nema uporabne dozvole. Iako Živković kaže da ne sumnja u ‘opravdanje’ iz Grada Šibenika da nitko nije došao zbog duge sjednice Gradskog vijeća.

–   Znam da gradsko poglavarstvo ima jako dobru volju da se sve ovo brzo riješi- kaže Živković.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.