Zbog pada i oštećenja imovine na javnim površinama 19 Šibenčana tuži Grad

Gradu Splitu upravo su ovih dana počele pristizati pravomoćne presude građana vezane uz padove i lomove ektremiteta za vrijeme velikog snijega 2012. godine. Sve to skupa Grad Split bi moglo koštati preko 14 milijuna kuna, a samo za lom palčane kosti u već završenim procesima oštećeni građani dobili su po 20 tisuća kuna.
OPREZNI ŠIBENČANI
U Šibeniku je također u isto vrijeme bilo puno snijega, ali nema ni približno toliko tužbi građana, valjda su Šibenčani bili oprezniji od splitskih susjeda.
– Trenutno je u tijeku 19 sudskih postupaka koji još uvijek nisu pravomoćno okončani i u kojima su oštećenici tužili Grad Šibenik. Ti procesi se vode zbog padova građana, lomova ekstremiteta na javnim površinama, oštećenjima vozila na gradskim cestama i sličnim situacijama- kaže Ana Gojanović- Rakić, pročelnica Ureda gradonačelnika Grada Šibenika.
U posljednjih pet godina bilo je otprilike pet do šest takvih postupaka koji su pravomoćno okončani ( i koji su arhivirani) i u kojima je Grad Šibenik tužiteljima isplatio iznos od oko 50 tisuća kuna.
PAD NA VANJSKOM
– Nema tu ništa posebno, jedan proces dobila je žena koja je pala na Vanjskom, a u drugom jedan vozač je tužio Grad jer je na rupi na jednoj nerazvrstanoj cesti iskrivio felge na automobilu. Lako je izračunati da su građani u tim procesima dobili znatno manje od 10 tisuća kuna po presudi, jer se dio od tih 50 tisuća kuna odnosi i na sudske troškove- kaže Ana Gojanović Rakić.

MIŠLJENJE ODVJETNIKA

Kako nam je rekao poznati šibenski odvjetnik Krešimir Škarica, sporovi protiv Grada na osnovu pada na javnim površinama i oštećenjima automobila spadaju pod domenu ‘neosporne građanske odgovornosti’, Grad mora osigurati bezbjednost građanima na gradskim površinama.

skarica111
– Ako se tako nešto dogodi, po zakonu je građanin najprije dužan ponuditi Gradu nagodbu. Ako Grad na taj zahtjev ne odgovori u roku od dva mjeseca, građanin može podići sudsku tužbu. Dok se nagodbe obično riješe u dva do dva i pol mjeseca, sudski procesi mogu potarajati i tri godine, ovisno o sudca koji vodi proces- kaže Krešimir Škarica.
Građani mogu podnijeti tužbu tek kad je izliječen, te tužiti za nastale troškove njege, potencijalne smanjene sposobnosti… Treba napomenuti i da slučaj, ako ga ne prijavite na vrijeme, za tri godine pada u zastaru.

BIZARAN SLUČAJ, DIVLJI PSI MU IZGRIZLI AUTOMOBIL

dario-grdovich-napad-pasa

Šibenčanin Dario Grdovich nemilo se iznenadio kada je nakon odrađene noćne smjene 14. svibnja ove godine na benzinskoj pumpi Petrol na Biocima krenuo prema svom automobilu. Imao je što vidjeti. Izgrebana karosijera prednjeg dijela autombila, ‘sažvakana’ tablica, izgrižene automobilske guma. Čopor diviljih pasa koji i dan danas lutaju Biocima htjeli su se domoći mačke koja se sakrila ispod karoserije auotmobila.

dario-grdovich-napad-pasa4
Za saniranje štete Dario je potrošio oko šest tisuća kuna, te je najavio da će tužiti Grad Šibenik, jer se radi o psima koje su trebale zbrinuti nadležne gradske službe, točnije tvrtka As-eko.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.