Zbog tri forneta inspektori zatvorili pekarnicu na Zlarinu: ‘Smiješno je da istu kaznu plaćamo kao klubovi na Zrću’

Porezni inspektori zapečatili su jutros pekarnicu na otoku Zlarinu. Razlog – prodavačica nije izdala račun za tri forneta koje je kupio jedan od dva inspektora koja su prije nekoliko dana posjetila otok Zlarin kako bi izvršili nadzor fiskalnog zakona. Niko Alfier, koji sa svojom suprugom vodi pekarnicu, ogorčen je ponašanjem inspektora te tvrdi kako je prodavačica za inspektorom vikala da je zaboravio uzeti račun na što se on oglušio.

-Dvojica inspektora došli su prije nekoliko dana na otok u vrijeme najveće gužve oko 10 sati kada pristaje brod. Jedan od njih ušao je u objekt naručio tri forneta, što mu je prodavačica i dala. Kako je unutra bila velika gužva, plus 40 stupnjeva zbog nekoliko peći koje imamo, prodavačica je viknula za njim kako nije uzeo račun, no on je već izletio iz pekarnice. Odmah nakon toga, ušao je drugi inspektor i kazao da mu kolegi nije izdan račun – prepričava nam Alfier ‘koordiniranu’ akciju dvojice ‘poreznika’ zbog koje je njegov obrt zatvoren na pet dana i kažnjen s pet tisuća kuna.

pekara_zlarin

-Ustanovili su da se u našem objektu uredno izdaju računi, no kaznili su nas zbog tog jednog slučaja. Zapečatili su nas na pet dana, moramo platiti kaznu od 5000 kuna ili smo mogli odmah platiti 15 tisuća kuna. 15 tisuća kuna! To je katastrofa! Nevjerojatno je da je kazna ista meni, malom obrtniku na otoku Zlarinu gdje sezona traje deset dana, i, recimo, klubu na Zrću! Zakon o fiskalizaciji nije socijalno osjetljiv, očito je da štiti velike, a male uništava. Zlarin ne može biti u istoj kategoriji kao što su otoci Hvar ili Korčula…- ogorčen je Alfier. Inspektori, smatra, trebaju imati dozu osjetljivosti, posebice kada je riječ o manjim obrtima i to na otocima gdje je, napominje Alfier, živjeti, a kamoli poslovati, izuzetno teško.

Zanimljivo je, međutim, kako Zakon o fiskalizaciji predviđa i kaznu za kupca, u zlarinskom slučaju inspektora, koji nije zatražio i zadržao račun i to u visini od 200 do 2000 kuna…

Zlarinjani su sada primorani pekarske proizvode kupovati u jednoj jedinoj trgovini na otoku u kojoj su, zbog velikog broja turista, gužve ionako ogromne, a sada će biti i veće.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.