ZDRAVKO PERAN: Problem parkiranja nagriza nam turizam, ali i društvo

Nedostatak parkirališnih mjesta dugogodišnja je šibenska boljka. Brojne su se polemike vodile oko modela koje treba implementirati kako bi se ovaj problem riješio, no zasad još uvijek mu se ne nadzire rješenje. Prof.dr.sc. Zdravko Peran, stalni sudski vještak za promet, u svom znanstvenom radu na temu ‘Parkiralište u funkciji stanovanja, poslovnosti i turizma u gradu Šibeniku’, navodi kako u Šibeniku postoji veliki nesrazmjer između turističke parkirališne potražnje i raspoloživih parkirališnih kapaciteta zbog neodgovarajućeg broja parkirališnih mjesta prema lokaciji, udaljenosti od atraktivnih sadržaja, načinu upravljanja, načinu gradnje, itd.
UTJECAJ NA KONKURENTNOST
Prijevoz i kvaliteta uređenja prostora bitno utječu na ukupnu konkurentnost naše turističke destinacije, našeg grada Šibenika, napominje Peran. Nastavlja kako su glavne značajke prometa važne za percepciju naše turističke destinacije od strane turista brzina putovanja, sigurnost, kvaliteta (udobnost, raspoloživost, ambijentalna uklopljkenost) i cijena. Peran smatra kako mogućnost parkiranja u Šibeniku odgovara vrlo niskom stupnju zadovoljstva, turista i stanara. Ovaj problem, drži Peran, treba riješiti stručnim i sustavnim pristupom.
– Problem parkiranja je posljedica rada, stanovanja i rekreacije. Dakle, u konkretnom slučaju posljedica loših rješenja odnosno planiranja prometnih površina. Probleme treba rješavati pješačkim stazama, biciklističkim stazama, inteligentnim prometnim sustavom, sistemom turističkih informacija, sistemom elektronskog rezerviranja parkiranja i plaćanja, te reorganizacijom urbane strukture. Neprijeporna je činjenica po kojoj se zadovoljenje parkirališnih kapaciteta, kao jedan od segmenta prometnog sustava, u gradu Šibeniku nije u praktičnom, niti u teorijskom smislu primjereno rješavalo. Temeljni uzrok navedenih štetnih posljedica jest izostanak, nedovoljna primjena, ali i ignoriranje osnovnih sustavnih zakonitosti bez kojih se nedostatak parkirališnih kapaciteta ne može riješiti – napominje Peran.
NEOZBILJNI PRISTUPI PROBLEMU
Nedostatak parkirališnih kapaciteta, nastavlja, još se uvijek ne definira kao problem u onoj mjeri u kojoj bi se taj problem trebao naglašavati, odnosno rješavanje problema parkiranja vozila prepušta se u potpunosti službama grada, kvalifikacijska struktura kadrova koja se bavi tim problemom je zadovoljavajuća, ali to nije dovoljno za stručno, znanstveno i sustavno rješenje tog problema.
Problem parkiranja u gradu ima negativne posljedice ne samo za turizam nego istodobno i za mikro, makro i globalno gospodarstvo i društvo, upozorava prometni stručnjak.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.