Žene ostaju tek ‘ukras’ na listama političkih stranaka

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Već godinama se brojne ženske udruge te Državni ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova uporno zalažu za veću zastupljenost žena na stranačkim i nezavisnim kandidacijskim listama za parlamentarne i lokalne izbore. Ovakvi  napori samo su donekle urodili plodom jer je na ovim lokalnim izborima došlo do povećanja od četiri posto zastupljenosti pripadnica ljepšeg spola na kandidacijskim listama za izvršnu i predstavničku vlast u županijama, gradovima i općinama. Naime, na izborima 2009. godine bilo je kandidirano 28 posto žena, a na ovim ih je zabilježeno 32 posto, što je još uvijek manje od europskog prosjeka od 40 posto. Zanimljivo je da su prema postojećem Zakonu o ravnopravnosti spolova predviđene novčane kazne za političke stranke i nezavisne liste zbog nepoštivanja zastupljenosti žena od najmanje 40 posto na izbornim listama. Međutim, kako je ovaj zakon tumačen na više načina, njegova primjena prolongirana je za iduće parlamentarne izbore.

I premda je, kako smo već kazali, zastupljenost žena na kandidacijskim listama ovih lokalnih izbora dosegnula ‘zadovoljavajućih’ 32 posto, borci za ravnopravnost spolova i dalje su nezadovoljni. Razlog tome je činjenica da su stranke većinu žena svrstavale na visoka mjesta kandidacijskih lista za neko predstavničko tijelo, pa je zapravo temeljem izbornih rezultata i dobivenih vijećničkih mandata zastupljenost žena u općinskim i gradskim vijećima te županijskim skupštinama daleko manja od 32 posto kandidiranih.

Stoga smo provjerili kako to zapravo izgleda u Gradskim vijećima na području naše županije. Naime, na temelju izbornih rezultata, od 25 vijećničkim mjesta u Gradskom vijeću Šibenika samo su četiri pripala ženama ili samo 16 posto. Tako se među 12 izabranih vijećnika s liste predvođene HDZ-om našla košarkašica Antonija Mišura, dok je s koalicijske liste SDP-HNS vijećnica postala Anita Jakšić. Ovako lošu zastupljenost žena dviju najvećih političkih opcija u Gradskom vijeću Šibenika donekle su popravile dvije nezavisne liste. S liste Ante Gašparova Čače u Vijeće je izabrana Mira Vukšić, a s NL Stipe Petrine Iris Ukić – Kotarac. Ipak,  brojnost žena u ‘šibenskom parlamentu’ porasla je nakon drugog kruga izbora za šibenskog gradonačelnika. Nakon pobjede dr. Željko Burića s Miletom i Penđerom za šibensku izvršnu vlast u Gradsko vijeće kao slijedeća na listi ove koalicije predvođene ‘zajedničara’ ušla je  Anita Škugor-Kodžoman koja je bila vijećnica i u prošlom mandatu. Tako će  Gradsko vijeće Šibenika u konačnici brojati pet  pripadnica ‘ljepšeg spola’ ili tek 20 posto.

Još je gora situacija u Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije. Od 41 vijećnika samo je pet žena ili svega 12 posto ukupnog broja ‘skupštinara’. Naime, među 19 vijećnićkih mandata koliko ih je dobila koalicija HDZ-HSP ‘Ante Starčević’ – HČSP od žena su Anita Aužina, Ana Marić i Sanja Jakelić. Anita Bara i Vlatka Duilo su vijećnice unutar deset mandata koje je u Županijskog skupštini temeljem izbornih rezultata dobila koalicija SDP-HNS-HSLA. Među dva vijećnička mandata HSS-a nema žene, kao ni među četiri mandata SSDS-a. Nema ih ni s Nezavisne liste Stipe Petrine koja ima sedam vijećnika. Doduše među tih sedam našla se Iris Ukić-Kotarac, ali kako je ona izabrana i u Gradsko vijeće Šibenika, odlučila se biti  gradska vijećnica.

Veliki obol političkoj ravnopravnosti spolova dala je, pak,  Lista HDZ-a za Gradsko vijeće Vodica na kojoj se našlo šest žena od 15 kandidata ili visokih ‘europskih’ 40 posto. Od osam izabranih vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Vodica tri su žene – Marija Ferara, Lucija Toprek i Jelena Cukrov ili blizu 40 posto. Ipak, gledajući cjelokupno, taj postotak pada jer od ostalih stranaka ‘čast žena’ spašava još samo vijećnica SDP-a Marija Alfirev, pa su od 15 vijećnika četiri žene ili 27 posto.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.