Žene ostaju tek ‘ukras’ na listama političkih stranaka

Već godinama se brojne ženske udruge te Državni ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova uporno zalažu za veću zastupljenost žena na stranačkim i nezavisnim kandidacijskim listama za parlamentarne i lokalne izbore. Ovakvi  napori samo su donekle urodili plodom jer je na ovim lokalnim izborima došlo do povećanja od četiri posto zastupljenosti pripadnica ljepšeg spola na kandidacijskim listama za izvršnu i predstavničku vlast u županijama, gradovima i općinama. Naime, na izborima 2009. godine bilo je kandidirano 28 posto žena, a na ovim ih je zabilježeno 32 posto, što je još uvijek manje od europskog prosjeka od 40 posto. Zanimljivo je da su prema postojećem Zakonu o ravnopravnosti spolova predviđene novčane kazne za političke stranke i nezavisne liste zbog nepoštivanja zastupljenosti žena od najmanje 40 posto na izbornim listama. Međutim, kako je ovaj zakon tumačen na više načina, njegova primjena prolongirana je za iduće parlamentarne izbore.

I premda je, kako smo već kazali, zastupljenost žena na kandidacijskim listama ovih lokalnih izbora dosegnula ‘zadovoljavajućih’ 32 posto, borci za ravnopravnost spolova i dalje su nezadovoljni. Razlog tome je činjenica da su stranke većinu žena svrstavale na visoka mjesta kandidacijskih lista za neko predstavničko tijelo, pa je zapravo temeljem izbornih rezultata i dobivenih vijećničkih mandata zastupljenost žena u općinskim i gradskim vijećima te županijskim skupštinama daleko manja od 32 posto kandidiranih.

Stoga smo provjerili kako to zapravo izgleda u Gradskim vijećima na području naše županije. Naime, na temelju izbornih rezultata, od 25 vijećničkim mjesta u Gradskom vijeću Šibenika samo su četiri pripala ženama ili samo 16 posto. Tako se među 12 izabranih vijećnika s liste predvođene HDZ-om našla košarkašica Antonija Mišura, dok je s koalicijske liste SDP-HNS vijećnica postala Anita Jakšić. Ovako lošu zastupljenost žena dviju najvećih političkih opcija u Gradskom vijeću Šibenika donekle su popravile dvije nezavisne liste. S liste Ante Gašparova Čače u Vijeće je izabrana Mira Vukšić, a s NL Stipe Petrine Iris Ukić – Kotarac. Ipak,  brojnost žena u ‘šibenskom parlamentu’ porasla je nakon drugog kruga izbora za šibenskog gradonačelnika. Nakon pobjede dr. Željko Burića s Miletom i Penđerom za šibensku izvršnu vlast u Gradsko vijeće kao slijedeća na listi ove koalicije predvođene ‘zajedničara’ ušla je  Anita Škugor-Kodžoman koja je bila vijećnica i u prošlom mandatu. Tako će  Gradsko vijeće Šibenika u konačnici brojati pet  pripadnica ‘ljepšeg spola’ ili tek 20 posto.

Još je gora situacija u Županijskoj skupštini Šibensko-kninske županije. Od 41 vijećnika samo je pet žena ili svega 12 posto ukupnog broja ‘skupštinara’. Naime, među 19 vijećnićkih mandata koliko ih je dobila koalicija HDZ-HSP ‘Ante Starčević’ – HČSP od žena su Anita Aužina, Ana Marić i Sanja Jakelić. Anita Bara i Vlatka Duilo su vijećnice unutar deset mandata koje je u Županijskog skupštini temeljem izbornih rezultata dobila koalicija SDP-HNS-HSLA. Među dva vijećnička mandata HSS-a nema žene, kao ni među četiri mandata SSDS-a. Nema ih ni s Nezavisne liste Stipe Petrine koja ima sedam vijećnika. Doduše među tih sedam našla se Iris Ukić-Kotarac, ali kako je ona izabrana i u Gradsko vijeće Šibenika, odlučila se biti  gradska vijećnica.

Veliki obol političkoj ravnopravnosti spolova dala je, pak,  Lista HDZ-a za Gradsko vijeće Vodica na kojoj se našlo šest žena od 15 kandidata ili visokih ‘europskih’ 40 posto. Od osam izabranih vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Vodica tri su žene – Marija Ferara, Lucija Toprek i Jelena Cukrov ili blizu 40 posto. Ipak, gledajući cjelokupno, taj postotak pada jer od ostalih stranaka ‘čast žena’ spašava još samo vijećnica SDP-a Marija Alfirev, pa su od 15 vijećnika četiri žene ili 27 posto.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.