ZIMA BEZ ZIME: Do kraja tjedna nestabilno uz nove oborine

Jalovo zimsko vrijeme nastavlja se na ovim prostorima i kao da mu nema kraja. To nam potvrđuju i dostupni prognostički materijali koji prognoziraju i dalje iznadprosječno toplo vrijeme uz nove oborine narednih dana, prenosi Šibenik meteo.

Razlog ovakvom vremenu kod nas je izrazito jaka ciklonalna aktivnost na Atlantiku zbog koje se južni dijelovi Europe nalaze na prednjoj i toploj strani dubokih atlanskih ciklona. Iako krivca za ovakvu ‘zimu bez zime’ možemo tražiti u ciklonalnim aktivnostima na Atlantiku pravi odgovor se nalazi još zapadnije, na dijelu zapadne obale SAD i Kanade.

Naime na tom prostoru ove zime konstantno se obnavlja jaka anticiklona koja zatim “grabi” hladan polarni zrak sa Sjevernog pola i gura ga na dijelove Sjeverne Amerike i Atlantika koji zatim posljedično reagira stvaranjem dubokih i jakih ciklona koje zapadu Europe zatim donose obilne oborine, a nama iznadprosječno toplo vrijeme.

Zapadno od nas približava se nova fronta koja će u noći i sutra formirati ciklonu. U nastavku dana te sutra u prvom dijelu dana očekuje se pretežno oblačno vrijeme uz povremenu kišu i umjereno jugo. U drugom dijelu četvrtka očekuje se postupni prestanak oborina, a prema večeri i prolazno raskidanje naoblake uz okretanje vjetra na slab levanat.

Smirivanje vremena će biti kratkog daha jer novi upadi nestabilnog zraka nad Sredozemlje već od petka će inicirati nove ciklone koje će u dane vikenda donijeti uz oblačno vrijeme i nove oborine.

U petak umjereno do umjereno jako jugo, a u subotu prolazno vjetar će okrenuti na zapadne i sjeverozapadne smjerove. Temperature zraka bez veće promjene pa će se i dalje zadržavati iznadprosječno toplo vrijeme.

Izvor: Šibenik meteo

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.