ZLARIN KAO NAKON TSUNAMIJA Bujica rušila cestu, bacala brodove sa suhog veza

Živimo tu već 73 godine, ali ne sjećamo se da je ikad bilo ovolike kiše na Zlarinu. Kao da se nebo otvorilo. Na svu sreću, nama je kuća iznad ove razrovane ceste, pa nismo bili ni svjesni da dolje na njoj teče prava rijeka. Ipak je bila noć, pa smo lijepo legli u krevet i zaspali. Kad smo ujutro izašli vani, nismo mogli vjerovati što se dogodilo, bujica još nije splasnula, a cesta je razrovana kao da se desio zemljotres – dočekali su nas Zlarinjani, Srećko i Mira Ljuba nakon velikog nevremena koje je u utorak pogodilo šibensko područje. Prema informacijama koje je donio šibenski meteorološki portal Šibenik Meteo, samo u jednoj noći na zlarinskom je području palo 122 litre kiše po metru četvornom. Velika oluja obalu Zlarina uneredila je do neprepoznatljivosti. U četvrtak ujutro na otok je stigla velika mehanizacija koju je poslao gradonačelnik Željko Burić, a s bagerima na Zlarin je stupila i naša ekipa.

zlarin-nevrijeme5

DOSTA LJUDI, MALO TEHNIKE

Srećko i Mira Ljuba kažu i kako su se spustili do ceste da probaju pomoći susjedima ako što treba, ali već je sve bilo gotovo, vatrogasci i mještani cijelu noć su ispumpavali vodu iz podruma i prizemlja kuća. Nažalost, kako kaže Dario Gregov, zapovjednik zlarinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, nije bilo problema s brojem ljudi, već s mehanizacijom i tehnikom, jednostavno je nije bilo dovoljno. Tako da su polako ispumpavali podrum po podrum, na brzinu se ionako nije moglo ništa postići.

Glavni problem zašto sad cesta izgleda kao da su je izrovali bagerima, jer se na svakih 20 metara u dužini od tri kilometra nalaze rupe duboke i po metar i pol do dva, bračni par Ljuba vidi u lošoj gradnji, ali i vruljama s boćatom vodom, koje su Zlarinjani još prije tridesetak godina koristili za pranje kupusa, maslina, i svega ostalog što se poluslanom vodom dalo oprati.

– Evo, vidite ovu vrulju, baš pokraj Rusove kuće koja je najviše stradala, jednostavno se napunilo u njoj previše vode, te je nezadrživo krenula vani i uništila cestu koja je totalno nestručno građena. Na nabijenu zemlju položen je asfalt, i to je to. A tako se ceste ne rade – kaže Srećko Ljuba.

Glavni problem njemu i ženi, kao i svim Zlarinjanima, neće biti kako doći do centra mjesta, ne radi se o dugom putu, ali dolazi vrijeme za čišćenje maslina, a traktorom po takvoj cesti neće nikako moći do svojih maslinika, na svakih par koraka je duboka rupa.

zlarin-potopljena-cesta

TRI TJEDNA ZA OSPOSOBITI CESTU

– Po mojim predviđanjima, trebat će nam bar tri tjedna da cestu u cijeloj svojoj dužini od tri kilometra osposobimo, da bude prohodna, pa će ljudi traktorima moći do polja, a kamioni Gradske čistoće do odlagališta. Međutim, tek onda čekaju nas pravi radovi, da tu cestu napravimo kako treba, i riješimo problem Zlarinjana na duže vrijeme. Mislim da će to koštati najmanje milijun kuna, ne uzimajući u obzir potencijalne kvarove na strujnoj i vodovodnoj mreži. A i golim okom je jasno da će i tu biti problema, budući da na više pozicija iz rupa izviruju električni vodovi – rekao je na licu mjesta Ozren Belamarić iz gradskog Odjela za komunalnu djelatnost, kojeg je Grad poslao da procijeni štetu.

Dakle, samo za popraviti cestu treba milijun kuna, koje će Grad Šibenik, kako je rekao gradonačelnik Željko Burić, morati nabaviti sam, jer nema smisla procjenjivati elementarnu nepogodu. Dobilo bi se za štetu tek nešto sitno novaca, i to tko zna kad, budući je svima jasno da država nema novaca.

A gdje su još pojedinačne štete na svakoj kući, svakom objektu. I golim okom bilo je vidljivo da je na Zlarinu štete pretrpjela svaka kuća koja se nalazi u prvom redu uz cestu i do mora, a najgore je bilo u kući Jere Kranjca Rusa, kojem je oba dva podruma poplavila bujica iz obližnje vrulje, digla mu poklopce s kamenica, te mu se po podrumu razlilo oko 300 litara maslinovog ulja. Podrum mu je cijeli noć ispumpavao susjed, budući da Rus živi u Zagrebu, ali je već bio na putu za Zlarin.

potop-zlarin1

BAZENI ULJA

– Prizor je bio strašan, podrumi su izgledali kao velika dva bazena ulja. Jasno se vidi crta koju je ulje ostavilo na zidu, ima tu i preko metar visine. Sav trud od prošle godine mu je propao, i neće mu biti lako kad to vidi. Očekujemo ga iz Zagreba sad prvim brodom – kaže požrtvovani susjed.

I zaista, kad je pruga pristala u Zlarin, sišlo je s nje neobično puno ljudi, kao usred ljeta, svi s pitanjem ‘kako mi je kuća?’. Iz Zagreba je na čišćenje kuće došao i Lovro Lučev, koji je sav namještaj i aparate izvadio ispred kuće, dok se pod ne očisti i zidovi ne osuše.

Jedan brod, manji, od četiri i pol metra, zaplovio je i razrovanom zlarinskom cestom, sa suhog veza 200 metara od rive, i završio je skoro u moru.

Zlarin je proteklog četvrtka vrvio nadrealnim prizorima, i teško je bilo povjerovati da iza svega toga stoji samo jedna jaka kiša.

– Jedina sreća u nesreći je što se nitko nije ozlijedio, nikom nije pala dlaka s glave – podvukao je Vladimir Buneta, predsjednik MO-a Zlarin.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.