Zlarinska vojarna postala hit, čak 16 investitora spremno ulagati

Akcija Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom nazvana ‘Projekt 100’ započela je prvog dana mjeseca kolovoza. Njome je državna agencija na raspolaganje stavila stotinu nekretnina koje obuhvaćaju oko 20 milijuna četvornih metarapovršine u svim županijama Republike Hrvatske. Cilj akcije bio je nekretnine staviti u funkciju, te su pozvani građani, udruge i tvrtke da do 15. rujna iskažu interes, daju ideje i prijedloge vezane za iskorištavanje tih nekretnina. Za stotinu je nekretnina pristiglo 720 inicijativa, od kojih se najviše odnosilo na Goli otok.

ZA ZLARIN 16 INICIJATIVA

Iz Šibensko-kninske županije na popisu su se našle bivše vojne nekretnine na Jamnjaku, u Ražinama, te Zlarinu. Najviše je interesa, očekivano, iskazano za bivšu vojnu nekretninu na Zlarinu. Ukupno 16 zainteresiranih tvrtki i udruga javilo se s idejama za iskorištavanje objekta na Zlarinu, od čega je pet vezano uz turističko korištenje. Tvrtka Ar Group Istambul Turska tamo bi gradila hotel visoke kategorije, Kreativne konstrukcije j.d.o.o. hotel i muzej koralja, Golubic ima viziju na Zlarinu izgraditi turističko naselje zdravo selo, a Cicerion j.d.o.o. i Solaris d.d. nisu precizirali kako bi spomenuto zemljište iskoristili u turističke svrhe. Našlo se tu još zanimljivih ideja: Studio XXL tamo bi pokrenuo školu jedrenja, Cotrugli d.o.o. edukacijski centar, a Aviotehnika d.o.o. na Zlarinu bi gradila zrakoplove.

Vojarna na Jamnjaku jedna je od četiri nekretnine u Hrvatskoj za koje nije iskazan nikakav interes, uz Marenčicu u Koprivničko-križevačkoj županiji, Streljanu u Virovitičko-podravskoj, te Luščić u Karlovačkoj.

U RAŽINAMA STAMBENO-ZDRAVSTVENI KOMPLEKS?

Ražine su potencijalno zanimljive za pet investitora – Ar Group Istambul Turska tamo bi smjestila stambeno zdravstveni kompleks, Solaris d.d. iskoristila bi Ražine za turizam, Cotrugli d.o.o. za edukacijski centar, dok su Udruga Arion i Agro Dalma zanat zadruga Šibenik samo iskazale interes bez preciziranja što bi se tamo točno radilo.

– DUUDI je najzadovoljniji time što je ova inicijativa s mrtve točke pomakla problem koji još stoji od kraja 80-ih godina vezan na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa – navode u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Iz tog državnog ureda ističu kako se radi o neobvezujućim inicijativama. Sljedeći je korak organiziranje daljnjih postupaka u cilju izrade javnih natječaja, a prve nekretnine koje će krenuti u realizaciju su one kod kojih je iskazan interes za pokretanje proizvodnih aktivnosti. Nakon njih, realizirat će se nekretnine koje će ići u funkciju turizma.

– Treba istaknuti kako će realizacija akcije ‘Projekt 100’ pridonijeti razvoju gospodarstva lokalnih područja na teritoriju Republike Hrvatske, te boljoj kvaliteti života lokalnog stanovništva. Navedene nekretnine veliki su potencijal za investicije i ostvarivanje ekonomskog rasta, a pružaju brojne mogućnosti jer su potencijal za daljnji razvoj općine, grada ili županije u kojoj se nekretnina nalazi – kažu iz DUUDI-a.

ŠTO KAŽU ŠIBENČANI?

Nevenka Validžić, umirovljenica

anketa.nevenka

Nisam čula za taj Projekt 100, ali mi se ideja čini odlična. Treba sve te prazne zgrade popuniti sadržajima, bilo u turizmu ili nešto drugo, a ne da propadaju.

Ante Gulin, tehničar zaštite na radu

anketa

Nisam upoznat s projektom, ali zašto ne? Naravno, trebalo bi to izvesti kako spada i mislim da bi u konačnici građani grada, odnosno županije trebali birati što će od ponuđenih sadržaja tamo biti, a ne da opet isplivaju nečiji privatni interesi. Ti bi prostori trebali služiti zajednici.

Nada Šunjerga, umirovljenica

anketa.nada

Čitala sam nešto o tom projektu, ali nisam skroz u toku. Ideja je odlična, ja bi sutra potpisala da se te vojarne stave u funkciju, a ne da propadaju. Gledaš ih i ne možeš od žalosti, sve te naše vojarne stoje i propadaju, tako da bi ih svakako trebalo srediti.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.