Zločini koji su potresli grad

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zadnje teže krivično djelo koje se dogodilo u Šibeniku i koje je jako uznemirilo duhove građana, te im dalo razmišljati o vlastitoj sigurnosti u gradu, je slučaj napada na prodavačicu Konzuma nasuprot sportske dvorane na Baldekinu. Srećom, počinitelj je uhićen već slijedeći dan, ali uznemirenost građana i dalje traje.

NAJOPŠIRNIJA KRIMINALISTIČKA ISTRAŽIVANJA

Zadnji šest velikih događaja od 2000. godine koji su također uznemirili šibensku javnost, ali i angažirali policiju na najopširnija kriminalistička istraživanja, su okrutno ubojstvo Petra Tanfare 2000. godine, ubojstvo Don Mije Stjepića na Prosici kraj Pirovca 2003. godine, čedomorstvo na Meterizama 2005. godine, dva razbojništva iste poslovnice Splitske banke na šibenskoj Poljani u samo dvadesetak dana 2005. godine, te  tragedija vatrogasaca na Kornatima. Najsvježiji slučaj je otmica i ubojstvo Antonije Bilić od strane Dragana Paravinje.

Evo najzanimljivijih detalja nekih od ovih teških slučajeva koji su po karakteru i teškom kaznenom djelu slična napadu nožem na prodavačicu na Baldekinu.

UBOJSTVO PETRA TANFARE

Petar Tanfara, uzoran 16- godišnji mladić iz Šibenika, vaterpolist, ubijen je na osobito okrutan način u stanu svojih roditelja u šibenskom kvartu Krvavice. Policija je odmah po početku istrage zaključila da nema nikakvih tragova provale u stan, što im je dalo za zaključiti da je nesretni Tanfara poznavao počinitelja ubojstva i dragovoljno ga pustio u stan. Ono što je zgrozilo javnost svakako je način izvršenja ubojstva, koje se ne pamti u gradu, a i šire. Dakle, Darko Nakić, Tanfarin susjed i prijatelj, kojeg je nesretni Petar u svom telefonskom imeniku imao zavedenog pod ‘Idol’, najprije je uzeo čekić te više puta udarao Tanfaru po glavi. Nakon toga zgrabio je nož i izboo Tanfaru više puta u desnu stranu prsa. Nakon toga je uzeo drugi nož i izboo Tanfaru u lijevu stranu prsa, točno u srce. Da bi bio siguran da je ubio Tanfaru, Nakić ga je na kraju i davio telefonskim kabelom. Razlog tog okrutnog ubojstva bio je banalan, Nakić je isprevrtao cijeli stan i ukrao nešto sitno zlatnine. Nakon ubojstva odvezao se autom prema Zablaću, na ilegalni deponij odbacio svoju krvavu odjeću i neke Tanfarine dokumente, te se mirno vratio doma. Međutim, tu ga je već dočekala policija i odvela na 24- satno ispitivanje, koliko ga se zakonski moglo držati u stanici. Nakić je pokazao izuzetnu hladnokrvnost, te se slomio tek na samom isteku ta 24 sata, pritisnut dokazima. Sreća u nesreći je što ga je jedan susjed vidio da vozi prema Zablaću, pa je policija tamo pronašla Tanfarine dokumente i Nakićevu krvavu odjeću. Nakić se nalazi na 30- godišnjoj zatvorskoj kazni. Otac mu se morao iseliti iz stana na Krvavicama, jer nije mogao podnijeti stalan pritisak susjeda, što je i razumljivo. Taj slučaj je vodio upravo sadašnji načelnik PU Šibensko- kninske Ivica Kostanić.

UBOJSTVO DON MIJE STJEPIĆA

Don Mijo Stjepić, župnik iz Posedarja, ubijen je u lipnju 2003. godine na divljoj nudističkoj plaži na Prosici kraj Pirovca. Njegovo tijelo ležalo je šest dana prekriveno granama u neposrednoj blizini mora, te je zbog vrućine već bilo u stanju raspadanja. Policiji je odmah bilo sumnjivo što nisu pronašli svećenikov auto, te su se dali u potragu. Ubrzo su pronašli svećenikov automobil, te su iz bioloških tragova pronađenih u njemu izdvojili DNA nepoznatog potencijalnog počinitelja. Ispostavilo se da je to Mato Čurković iz Sinja, koji je policiji rekao da je stopirao na Jadranskoj magistrali u smjeru Zadra. Stao mu je upravo don Mijo Stjepić, te kako je bilo vruće, pozvao ga na kupanje usput na Prosici. Čurković tvrdi da ga je don Stjepić htio seksualno iskoristiti, pa se uspaničio i uzeo kamen, te više puta izudarao nesretnog svećenika po glavi. Prekrio mu je tijelo granama, uzeo automobil i vozio ga dok nije nestalo benzina. Čurkovića se povezivalo s još nekoliko događaja tih dana u našoj županiji, neke djevojke tvrdile su da su stopirale, da im je Čurković stao i pokušao ih seksualno iskoristiti, ali to nikad nije dokazano. I Čurković je još na izdržavanju zatvorske kazne.

ČEDOMORSTVO NA METERIZAMA

U prosincu 2005. godine policija je dobila dojavu da se u jednom stanu na Meterizama u zahodskoj školjci nalazi mrtvo novorođenče, što je osobito uznemirilo šibensku javnost jer takvih slučajeva u gradu skoro da nije ni bilo. Policija je došla do saznanja da se vlasnica stana nalazi na liječenju u psihijatrijskoj ustanovi pri KBC Split. Patološkom obradom na mrtvoj bebi ustanovljeno je da je nesretno dijete bilo po živo nakon poroda, ali je ostavljeno da umre u zahodskoj školjci. Od bebe je izuzet DNA koji se poklapao s psihički bolesnom vlasnicom stana, te je utvrđeno da mu je ona majka, te da je kriva za nestručan porod i smrt bebe. Međutim, radi se o psihički bolesnoj osobi koja je još na liječenju.

KOVAK UBIO SUPRUGINOG LJUBAVNIKA

Tomislav Kovak iz Šibenika početkom je 2008. godine na osobito okrutan način ubio Zorana Bujasa, ljubavnika svoje žene. Kovak je svojim chevroletom ‘Tacuma’ pratio Bujasa, te ga i pronašao u Bilicama pred jednim poslovnim prostorom, gdje je Bujas došao svojim motorom. Čim je sišao s motora, Kovak ga je udario prednjim dijelom vozila, Bujas je pao, a Kovak ga je pregazio automobilom više puta, te za podvozje automobila zakačenog Bujasa vukao po parkingu. Bujas se uspio izvući, te otpuzati nekoliko metara, ali Kovak izlazi iz automobila i Bujasa udara više puta u glavu i tijelo. Potom je opet sjeo u automobil i već nepomičnog Bujasa opet pregazio nekoliko puta. Tri svjedoka potvrdila su takav razvoj događaja. Kovak je na sudu ubojstvo priznao, ali ne i način izvršenja.

Za čitatelje Šibenskog portala Šibenik je siguran grad

Usprkos pokušaju teškog ubojstva prodavačice Konzuma prošlog tjedna koji je zgrozio Šibenik, građani i dalje drže kako je Krešimirov grad siguran za život. Naime, u anketi Šibenskog portala, 68 posto ispitanika, od ukupno 158 sudionika, smatra ga sigurnim. Izdvojili smo i nekoliko komentara koje ste nam na ovu temu ostavili na našoj službenoj Facebook stranici.

Albert Jajaš: Jedan od najsigurnijih gradova u HR, a i šire

Valentino Pemma: DA! Jedna iznimka ne čini pravilo…

Iva Žonja: a ono…ako sudimo po tome da se usri bila dana upadne u ducan i bez pardona zenu izbode…dajte molim vas….za koju godinu necu smit malog pustit na ulicu kako je krenilo

Jadranka Skelin: Da, moglo bi se tako reći. ali moramo biti svjesni situacije u kojoj živimo, sve veće nezaposlenosti a time i neimaštine. Sve veća je razlika među ljudima. Sve to dovodi do problema, raznoraznih… I ukoliko se taj “trend” ne zaustavi, bit ćemo sve manje siguran grad, na žalost

Suzana Petrina: nigdi više nije sigurno…

Ivica Kostanić: Šibenik je među najsigurnijim gradovima u Hrvatskoj

kostanic-intervju

– Šibenik je svakako među najsigurnijim gradovima u Hrvatskoj, a naročito u ljetnom periodu, kad i mi iz Policijske Uprave ulažemo dodatne napore za sigurnost brojnih turista i građana- kaže načelnik PU Šibensko- kninske Ivica Kostanić.

Svoju izjavu Kostanić pokrepljuje činjenicom da u zadnje dvije godine u Šibeniku i okolici nisu zabilježena teška kaznena djela, a i u zadnjem težem slučaju napada nožem na prodavačicu u Konzumu na Baldekinu policiji je trebao samo jedan dan da pronađu i uhite počinitelja.

– Istakao bi i projekt koji pripremamo kroz Vijeće za prevenciju Grada Šibenika, kojim bi pod video- nadzor stavili sve glavne prometnice u gradu, te javne površine. Tu bi puno dobili na prevenciji kriminala, i osobito vandalizma na javnim površinama. To ne znači da bi zadirali u privatnost građana, jer nadzorne snimke policija ni u kojem slučaju ne bi zlouporabila- kaže Ivica Kostanić.

Novinari: Daria Lešić i Mario Krnić

Foto: Ilustacija


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.