ZORAN KALPIĆ: Šibenik sa svojom košarkaškom tradicijom, ali i budućnošću, zaslužuje imati pravu dvoranu

Košarkaši Šibenika prošlog su tjedna započeli s pripremama  za novu sezonu. Pred njima je napornih šest tjedana ‘pumpanja’ kako bi što spremniji dočekali novo prvenstvo u kojem žele ponoviti prošlosezonski rezultat, plasman u Ligu za prvaka, pa i napraviti korak više. To će pokušati učiniti s gotovo identičnom momčadi kao i lani. Svi igrači ostali su na okupu što je vrlo pozitivno, a ovih je dana na Baldekin ‘sletjelo’ i jedno novo lice, Aleksandar Sandi Marciuš, koji će, po svemu sudeći, biti jedino pojačanje. O očekivanjima u novoj sezoni, kao i o dugoročnim planovima kluba, dvorani i još o koječemu popričali smo sa sportskim direktorom GKK Šibenik Zoranom Kalpićem.

Ovih dana predstavljen je novi igrač, Aleksandar Marciuš. Kako je došlo do njegovog angažmana, je li ga netko preporučio?

– Iskreno, ne znam detalje. Taj posao odradili su trener Jeronimo Šarin i gospodin Bašar Egemen, potpredsjednik kluba. Ali, vjerujem kako će se Sandi pokazati dobrom akvizicijom. Poznajem ga jer sam mu bio trener u mlađim selekcijama. Proteklih pet godina igrao je u SAD-u, za sveučilišta Perdue i De Paul, koji imaju odlične košarkaške programe i pri vrhu su u svojim konferencijama, inače jednih od jačih u NCAA. Dakle, radio je s vrhunskim trenerima, igrao protiv jakih momčadi, tako da sigurno posjeduje kvalitetu.

Trener kaže da će mu trebati neko vrijeme da se prilagodi na europsku košarku?

– Sigurno. To su dvije različite vrste košarke, u Europi se puno organiziranije igra, čvršće su obrane nego u NCAA. Ali, vjerujem da će brzo pohvatati konce, ima dobre fizičke predispozicije, snažan je, brz, ima jako dobru centarsku tehniku i vjerujem da će biti jedan od boljih centara u A1 ligi.

Je li bio skup?

– Financijske uvjete ne znam, ali to je ionako u domeni poslovnih tajni.

S ekipom trenira i Zoran Vrkić. Postoji li mogućnost da i on potpiše za GKK Šibenik?

– Ne treba od toga što Vrkić trenira s nama izvlačiti neke zaključke. Momak je oženjen u Šibeniku, riječ je o našem bivšem igraču i normalno da smo mu omogućili da trenira s nama. Sigurno da bi nam takav igrač dobro došao, ali ne znam koliko je to realno s obzirom da je  riječ o igraču koji je došao iz španjolske lige.

gkk13

Znači li da će Aleksandar Marciuš biti jedino pojačanje za novu sezonu?

– Mislim da je to to. Najvažnije je da je uprava održala obećanje o zadržavanju svih igrača od prošle sezone, što najbolje govori o stabilnosti kluba. Imamo jako dobru momčad koja je to dokazala i prošle sezone i na nama je da sada pokažemo da smo još jači, još ozbiljniji, da opravdamo očekivanja navijača.

Navijači očekuju rezultatski iskorak…

Znamo to jako dobro i nadam se da ih nećemo razočarati. Mislim da će liga ove godine biti nešto slabija s obzirom na velik odliv igrača iz A1 ligaša. Split će u novoj sezoni mislim biti još lošiji, Slavonski Brod je u velikoj krizi, Darda se nije nešto naročito pojačala, Kvarner je osjetno slabiji. Tako da ostaju Alkar, Jolly, Zagreb, Zabok i, naravno mi. Tih pet momčadi, po mom mišljenju, pretendiraju za ulazak u Ligu za prvaka.

POJAČANJA U UPRAVI

Može li se korak više? Je li realan ulazak u doigravanje?

– Mislim da imamo šanse, zašto ne. Trener i momčad imaju mali pritisak da ponovo izbore ulazak u Ligu za prvaka, a onda pokušati napraviti korak više. Šibenik je grad koji ne priznaje osrednjost i sigurno su očekivanja naših navijača još veća nego lani.

Pojačanja su se dogodila u upravi kluba. Između ostalog, u upravni odbor ušao je Cem Ecevit, financijski direktor Dogus Gruop Croatia, zatim Vladimir Kravar, financijski menadžer D-Marin Manadlina, Bašar Egemen postao je novi potpredsjednik. Impresivna ekipa?

– To je dokaz koliko Dogus Grupa misli ozbiljno, koliko im znači naš klub, iako je na njih bilo pritisaka da se potpuno presele u Zadar. Ljudi koje ste spomenuli, a tu valja ubrojiti i Gorana Bulata iz Gradskog parkinga, te ostale članove odbora, neće biti uprava samo na papiru, već će zbilja i raditi na boljitku kluba. Dosta su već napravili. Jedan smo od rijetkih klubova koji su, naravno, uz potporu Grada Šibenika i ostalih sponzora poput NP-a Krka, osigurali budžet. Rezultat toga je stabilan prvoligaš što je u današnjim okvirima jako teško. Momčad ima odlične uvjete za rad i na tome možemo biti samo zahvalni.

Dok pričamo u Istanbulu se, predvođeni trenerom Mirom Jurićem, nalazi sedam mladih igrača GKK Šibenik, a što je dio suradnje s turskim klubom Darusaffakom, koji je u vlasništvu Dogus Grupe. Što još možemo očekivati od te suradnje, može li ona postati još intenzivnija, pa da, primjerice, Darusaffaka šalje svoje mlade igrače u Šibenik na ‘kaljenje’?

– To partnerstvo vrlo je pozitivna stvar, a što će se, vjerujem, tek pokazati. Ovaj odlazak naših mladih igrača koji će trenirati i odigrati nekoliko utakmica sa svojim vršnjacima iz Turske, samo su prva faza te suradnje. Turska je zemlja koja jako puno ulaže u košarku i sport općenito, njihovi trening kampovi su vrhunski i vjerujem kako će naši igrači imati dosta koristi od ovog posjeta. Te naše mladiće će se pratiti u nadolazećim sezonama i moguće je da netko od njih ostvari i angažman u Darussafaki. Također, zašto ne, otvorena je i opcija da iz Darusaffake pošalju na ‘razigravanje’ neke svoje igrače. Dakle, puno toga dobrog može se izroditi iz te suradnje.

gkk

Već su prošle sezone mladi igrači Šibenika ostvarili velik napredak, a u novoj sezoni od njih se očekuje dodatni iskorak?

– Samim tim što su godinu dana iskusniji dovoljan je razlog da se od njih očekuje još veći doprinos. Oni već ulaze u godine u kojima se od njih očekuje konkretan doprinos. Sve će, naravno, ovisiti o njihovom radu, posvećenosti treninzima, ali i o treneru. Šarin ih je prošle sezone forsirao, držao u igri i kada možda nisu zaslužili, a sve kako bi stekli iskustvo i sigurnost. Time im je pokazao da im vjeruje, a na njima je da to povjerenje opravdaju. Imaju sve preduvjete da postanu kvalitetni košarkaši samo to trebaju iskoristiti.

ABA LIGA JE NAŠ CILJ

Možemo li u skoroj budućnosti, recimo, kroz godinu, dvije, vidjeti GKK Šibenik u ABA ligi?

– Čvrsto vjerujem da može. Dapače, svi mi u klubu ne bismo se  hvatali ovog posla da u to ne vjerujemo. Ako u sportu ne stremiš najvišim dometima, onda bolje da se baviš nečim drugim. A mi stremimo, u ovom slučaju znači da stremimo ABA ligi. Osrednjost u Šibeniku nikoga ne zanima. U svakom slučaju, cilj nam je stvoriti klub koji će imati barem osam svojih igrača, dakle, bazu sačinjenu od domaćih igrača, a onda sve to nadograditi kvalitetnim pojačanjima sa strane. To je put koji smo si zacrtali, jer kad uđemo u ABA ligu, ne želimo ‘plesati samo jedno ljeto’, kao što nam se to dogodilo u prošlosti. To je jedini ispravni put. U svemu tome velika je stvar što imamo jako dobru suradnju sa Školom košarke Dražen Petrović, koja je nepresušno vrelo talenata. S tim da je potrebno uložiti dodatne napore u edukaciji trenera. Zato smo, između ostalog, sa igračima o kojima smo pričali, u Istanbul poslali i našeg trenera Mira Jurića, kako bi i on upio dodatna znanja, a sljedećih godina slat ćemo u Tursku i druge trenere, a nije isključeno da trenere šaljemo na doškolovavanje i u SAD.

gkk jolly15

Za ABA ligu će trebati i primjerena dvorana, koja zadovoljava uvjete tog natjecanja?

– Šibenik kao košarkaški grad zaslužuje adekvatnu dvoranu, a uz to i primjerene trening dvorane. Ovo što sada imamo je premalo. Lokalna samouprava trebala bi razmišljati u tom pravcu. Prije par godina bila je aktualna priča o izgradnji nove dvorane, ali se od toga, barem za sada, čini se odustalo. Šteta, mislim da je to izvedivo, pogotovo sada kada su nam na raspolaganju sredstva iz Europskih fondova. Ponavljam, Šibenik sa svojom košarkaškom tradicijom, ali i budućnošću, zaslužuje imati pravi hram košarke, sa svim pratećim sadržajima. ‘Šminkanje’ Baldekina trebalo bi biti samo prijelazno rješenje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.