Župane, obratite se konačno građanima i kažite što se pobogu događa!

Već tri dana čitava Šibensko-kninska županija je bez vode za piće, kuhanje i osobnu higijenu. Zašto? To ne zna nitko. Tijekom ova tri krizna dana, kakva se na šibensko-kninskom području ne pamte od vremena Domovinskog rata šef županijskog kriznog stožera, župan Goran Pauk nije se, naime, udostojio obratiti građanima, te im na bilo koji način, s bilo kakvim informacijama ili savjetima olakšati život. Zašto Krizni stožer nije građanima dao detaljnije upute o korištenju vode iz slavina? Zašto nam se nije pojasnilo na što se točno sumnja, pa izdalo osnovne preporuke o tome što se smije, a što ne smije raditi, smijemo li u toj vodi prati suđe, rublje, ili je ne smijemo uopće dirati? Ako je netko ne znajući u vodi sa slavine oprao suđe ili se napio, kakve bi mogle biti posljedice po njegovo zdravlje? Stanovnici Šibensko-kninske županije od svog čelnika nisu dobili odgovor na niti jedno od ovih pitanja. Izdan je tek naputak kako se voda ne smije koristiti ni za što. I točka. Poput neprikosnovene elite, a ne izaslanika odabranih od naroda, župan šibensko-kninski Goran Pauk i njegova šačica odabranih, okupljenih u krizni stožer, iza zatvorenih vrata lamentirali su o opasnostima. Ni konferencija za medije, ni mogućnost za postavljanje pitanja, ništa. Na službenoj web stranici Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije nema niti slova o čitavoj situaciji! Niti obavijesti i preporuke da voda nije za piće.  

zavod_screenshot

Pokazao je ovaj slučaj neefikasnost ili netransparentnost mjerodavnih u svoj svojoj raskoši. Činjenica da su vatrogasci vodom opskrbili stanovnike samo je jedan od poteza koje je valjalo povući. Stoji u svim udžbenicima i literaturi o komunikaciji u krizama, kako je u takvim situacijama potrebno učestalo i iskreno komunicirati s javnošću, iz trenutka u trenutak davati informacije, nedvosmisleno odgovarati na pitanja. Tu literaturu, nažalost, lokalni županijski čelnici nisu pročitali.

Iako podalje od svojih građana, župan Pauk živo je vrijeme provodio posljednjih dana u virtualnom svijetu, natežući se s građanima koji su mu svojim komentarima na Facebooku pokušali prenijeti nezadovoljstvo organizacijom nadležnih u interventnoj situaciji. Pauk je još u subotu, unatoč zabranama o korištenju vode koje su u velikoj mjeri uznemirile javnost, ustvrdio kako ‘još nije analizama utvrđeno da je voda onečišćena te da je ovo preventivna mjera’.

pauk_screenchot

 

Dok je službena Županija šutjela, Goran Pauk je, vjerojatno ostajući bez argumenata, stao uvjeravati svoje facebook frendove kako se zapravo ne događa ništa strašno jer je, valjda, činjenica da je čitava županija u 21. stoljeću bez vode posve normalna pojava, a svi alarmi koje je uključila institucija kojoj je baš on na čelu, bili su, vjerojatno, patka koja nas je sve trebala zabaviti i dobro nasmijati. Funkcija župana je javna, župan služi građanima. On je odgovoran prema njima u svim svojim postupcima, u svojem diskursu i nastupu. Makar se građani ufaju u tako postavljen sustav.

Stoga, župane, u ime cjelokupne šibensko-kninske javnosti, apeliramo – OBRATITE SE KONAČNO GRAĐANIMA I KAŽITE NAM ŠTO SE POBOGU DOGAĐA!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.