Županović: Nema fizičkog spajanja šibenske i kninske bolnice!

Prema najavljenom Master-planu racionalizacije bolničkog sustava u Hrvatskoj koji će danas predstaviti ministar zdravlja Rajko Ostojić, doći će do funkcionalnog spajanja šibenske i kninske bolnice. Sanacijski upravitelj OB Šibenik dr. Ante Županović u razgovoru za Šibenski portal napominje kako nije riječ o fizičkom spajanju dviju bolnica. Naime, bolnice u Šibeniku i Kninu surađivati će kao i dosada, a budući da reorganizacija donosi i podjelu sustava na četiri regije to će značiti i veću suradnju svih županijskih bolnica i KBC-ova u dalmatinskoj regiji kojoj mi spadamo.

SMANJENJE BROJA AKUTNIH KREVETA

Novost je, navodi Županović, što će šibenska bolnica smanjiti broj akutnih ležećih kapaciteta za 34 do 35 posto, no istovremeno će povećati broj kreveta u dnevnim bolnicama i kapacitete produljenog liječenja od tri do četiri tjedna.

-Reorganizacija znači neotvaranje novih kapaciteta. Iako to zdravstveni djelatnici nerado priznaju, mi danas imamo viška kapaciteta, a za to trebate imati i ljude. Stoga, sve treba staviti u prihvatljivi okvir jer ovo kako su dosada bolnice funkcionirale je neprihvatljivo – kazao nam je Županović.

DNEVNE BOLNICE POSTAJU SVE VAŽNIJE

Iako će se broj akutnih kreveta smanjiti, istodobno se povećava broj ležajeva u dnevnim bolnicama, a upravo će dnevne bolnice, pojašnjava sanacijski upravitelj, preuzeti najvažniji ulogu zdravstvenog sustava u budućnosti.

-Recimo danas postoje endoskopski kirurški zahvati koji se mogu napraviti u jednodnevnom tretman, tehnologija ide naprijed i nema potrebe da se za lakše zahvate pacijent zadržava dva ili tri dana u bolnici. Što se kreveta produženog liječenja tiče, šibenska je bolnica koristila kapacitete bolnice u Kninu, no morat će povećati broj takvih kreveta. Šibenski liječnici i dalje će odlaziti u Knin voditi ambulante jer je lakše da doktor ide gore, nego da pacijent dolazi u Šibenik. Mnogi liječnici iz Šibenika rade preko ugovora o djelu u Kninu i to je funkcionalno spajanje o kojem Ministarstvo zdravlja govori – navodi Županović. Podsjetio je i kako je Šibensko-kninska županija imala, ali u drugim okolnostima, eksperiment spajanja dviju bolnica što se nije pokazalo dobrim rješenjem.

Na pitanje hoće li najavljene promjene osjetiti ‘na svojoj koži’ pacijenti, Županović ističe kako će neke stvari sigurno osjetiti, no reorganizacija Ministarstva zdravlja, dodaje, ide prvenstveno u smjeru bolje organizacije zdravstva kako bi se sustav doveo u financijski prihvatljivije okvire.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.