DIP: Omogućite radnicima glasanje i poštujte izbornu šutnju

Uoči parlamentarnih izbora, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je preporuku poslodavcima da omoguće radnicima glasovanje, a sudionike izbora i medije pozvalo da poštuju izbornu šutnju.

U preporuci poslodavcima DIP ih poziva da na dan izbora, 11. rujna, organizacijom posla omoguće svim radnicima, koji taj dan rade, ostvarenje Ustavom zajamčenog biračkog prava.

Sudionike izbora i medije DIP u priopćenju podsjeća da je na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora, zakonom zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Sudionike izbora poziva se da tijekom izborne šutnje ne objavljuju promidžbene poruke u medijima, niti fotografije kandidata, ne postavljaju nove promidžbene plakate ili letke, ne pozivaju telefonski birače, ne šalju im SMS poruke ili elektroničku poštu.

Kako se krši izborna šutnja?

Kršenjem izborne šutnje smatra se i postavljanje novih promidžbenih sadržaja – poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Tweeter i ostali, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih korisnika društvenih mreža.

Medijske nakladnike podsjeća se da su dužni u vrijeme izborne šutnje ukloniti iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, primjerice reklame, linkove i slikovne linkove-oglase (banneri) na portalima koji vode na internetske stranice izbornih sudionika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.