Krši se izborna šutnja, prijavite pošiljatelja!

U Hrvatskoj je od ponoći na snazi izborna šutnja pred nedjeljne parlamentarne izbore na kojima oko 3,8 milijuna birača prijevremeno bira novi saziv Hrvatskog sabora. Izborna šutnja traje cijelu subotu i nedjelju do 19 sati, to jest do zatvaranja birališta.

Unatoč upozorenjima i apelima HAKOM-a i DIP-a, neki su se odlučili prekršiti izbornu šutnju i građane `maltretirati´ i na dan kada bi se trebali odmoriti od predizbornog pritiska. Naša čitateljica poslala nam je poruku koju je dobila i u kojoj ju se poziva da glasa za istaknutog kandidata jedne velike stranke.

sms

Kazne za kršenje šutnje ne postoje, no predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin poziva izborne sudionike da je poštuju.

-Suzdržite se od izborne promidžbe u dane izborne šutnje, poštujte zakonske odredbe i sve što DIP bude naložio, poručio je Hrvatin strankama, koalicijama i kandidatima.

Sudionike izbora, DIP je pozvao da za izborne šutnje ne objavljuju promidžbene poruke u medijima, ne postavljaju nove promidžbene plakate ili letke, ne pozivaju telefonski birače, ne šalju im SMS poruke ili elektroničku poštu.

Kako je već prenio Šibenski portal, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) upozorila je u petak sve sudionike nedjeljnih parlamentarnih izbora da slanje promidžbenih SMS i MMS poruka mora biti isključivo s registriranih brojeva koji ne prikrivaju identitet pošiljatelja, odnosno da će svi neregistrirani brojevi biti blokirani u najkraćem mogućem vremenu.

Ako se poruke šalju uporabom automatskih pozivnih i komunikacijskih sustava, onda je Zakon još stroži i zahtijeva od pošiljatelja da prije slanja bilo kakve poruke pribavi korisnikovu privolu da smije slati promidžbene poruke, napominje HAKOM pozvavši građane da svaku promidžbenu poruku koju su dobili s nepoznatog broja prijave svojem operatoru ili na adresu nezeljeni.sms@hakom.hr.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.