Evo kako glavni izborni takmaci stoje u 9. jedinici manje od tjedan dana prije izbora

U Dnevniku Nove TV objavljeni su podaci terenskog istraživanja za 3. i 9. izbornu jedinicu koje je provela agencija Ipsos Puls od 22. listopada do 1. studenog na uzorku od oko 400 ispitanika po izbornoj jedinici.

Prema tom istraživanju, koalicija Hrvatska raste pobjedila bi u 3. jedinici (Zagorje, Međimurje, Varaždin), dok bi Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om odnijela pobjedu u 9. jedinici (Lika, Šibenik, Zadar).

Istraživanje je provedeno metodom ‘lice u lice’, a ispitanici su glasačke preferencije iskazivali putem metode tajnog izjašnjavanja.

Oko 50,47% ispitanika u 3. izbornoj jedinici podržava koaliciju Hrvatska raste, a malo više od 23,63% podržava Domoljubnu koaliciju. Treći je Živi zid sa 6,34% podrške. Blizu su i Uspješna Hrvatska (5,29%), Bandić Milan 365 (5,02%) i MOST (4,35%). To bi značilo da Hrvatska raste osvaja 9 mandata, a Domoljubna koalicija tri fiksna mandata te jedan granični.

Prema anketi niti jedna druga koalicija ili stranka u ovoj jedinici ne osvaja fiksni mandat. Jedino stranka Bandić Milan 365, Živi zid, Most i koalicija Uspješna Hrvatska dobivaju po jedan granični mandat pa imaju još neke šanse za ulazak u Sabor.

U 9. jedinici situacija je gotovo obrnuta: Domoljubna koalicija dobiva 54,32% glasova, a Hrvatska raste 26,15%. Treći je Most s podrškom od 5,93%, a slijedi ga Živi zid s 4,53% glasova. Pretvoreno u mandate, Domoljubna koalicija osvaja 9 fiksnih mandata te jedan granični, Hrvatska raste 4, te jedan granični, a Most i Živi zid imaju po jedan granični mandat

Uzorak u 3. izbornoj jedinici bio je 408 ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,8 posto, a uzorak u 9. izbornoj jedinici je 442 ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,7 posto, javlja Nova TV.

Za usporedbu, u velikom istraživanju agencije Promocija plus za RTL, koja ga je nedavno provela na znatno većem uzorku (1000 ispitanika po izbornoj jedinici), u 3. izbornoj jedinici HDZ-ova Domoljubna koalicija osvaja 5, a SDP-ova koalicija Hrvatska raste 8 mandata, dok koalicija Uspješna Hrvatska osvaja jedan mandat. To je istraživanje također pokazalo da obje vodeće koalicije imaju i po jedan granični mandat.

U 9. izbornoj jedinici, prema istraživanju Promocije plus, 10 mandata odlazi u ruke HDZ-ove koalicije, dok SDP-ova osvaja četiri, s tim da MOST ima granični mandat koji može preoteti HDZ-u.

izvor:jutarnji list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.