HDZ i MOST više ne mogu sami sastaviti vladu

Situacija se za predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka upravo dodatno zakomplicirala. Kao da mu nije bilo dovoljno što je, usprkos samouvjerenim najavama o osvajanju dvotrećinske većine, dobio jednako mandata kao i SDP-ova koalicija s troje HNS-ovih manjinaca sada mu je glavni partner u pregovorima izgubio zastupnike. Izbacivanjem Drage Prgometa i odlaskom dvije zastupnice koje su s njim osnovale novu stranku Hrid Most više nema dovoljno ruku da Karamarku donese većinu u Saboru, piše Index.hr 

Petrina već odbio suradnju

HDZ-ovih 59 mandata, koliko je osvojio s koalicijskim partnerima, i Mostovih 16 čini 75, a za većinu u Saboru potreban je jedan mandat više – 76. Da stvar po Karamarka bude još gora još je jedan zastupnik Mosta odlučno ustvrdio da s HDZ-om neće koalirati ni po koju cijenu. Primoštenski načelnik Stipe Petrina u svojem je stilu HDZ nazvao četnicima i nacistima i rekao da mu želudac ne dozvoljava suradnju s takvima. Osim njega u kuloarima se spominje da bi Most uskoro moglo napustiti još dvoje zastupnika.

Čim se doznalo da Drago Prgomet odvodi još dvije zastupnice u HDZ-u su se dali u potragu za zastupnicima manjina koje bi mogli privoljeti da prijeđu na njihovu stranu. Tvrde da su već uspjeli nagovoriti dvojicu, ali ne žele reći njihova imena. Uzme li se u obzir njihova tajnovitost, prošlotjedna prijetnja predsjednika HSLS-a Darinka Kosora i to što im je u koaliciji i HČSP, koji manjinama želi oduzeti prava, teško je za vjerovati da su ti pregovori sa zastupnicima manjina lagani, a kamoli uspješni.

Mogući partneri su manjinci, Bandić i Čačić

Od ukupno osam zastupnika manjina troje ih predstavlja srpsku nacionalnu manjinu i podržavaju SDP, dvoje su članovi HNS-a, a još jedan je u proteklom sazivu Sabora sjedio u klubu HNS-a. Zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas je blizak SDP-u, ali u njega nemaju previše povjerenja i mogao bi okrenuti kaput. Posljednji je zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Karamarko će, ako ne odustane od sastavljanja vlade, partnere morati potražiti na trećoj strani. A može ih pronaći u Milanu Bandiću, koji ima dva zastupnika, i Radimiru Čačiću koji je jedini od svog društva ušao u Sabor. Bandić još nije decidirano rekao na koju će stranu, a Čačić je doduše dao potporu SDP-ovoj koaliciji, ali nije otklonio mogućnost suradnje s HDZ-om. Tu je još i dvoje zastupnika HDSSB-a koji su odbili i razgovarati s Karamarkom, jednako toliko ima i IDS koji se priklonio SDP-u te jedan zastupnik Živog zida koji je toliko radikalan da neće baš ni s kim.

IZVOR: Index.hr

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.