Izbori pred vratima: Danas objava datuma

Predizborne kampanje u punom su jeku, a nakon tjedana neizvjesnosti poslijepodne bi trebalo biti poznato kad ćemo na parlamentarne izbore.  Očekuje se da će ga nakon razgovora s predsjednicima parlamentarnih stranaka objaviti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.


Koji datum je naizgledniji?

U svojim izjavama predsjednica dosad nije odredila točan datum, osim da izbore želi što prije pa bi prema tome parlamentarni izbori mogli biti 8. studenog. Moguća su još dva datuma – 15. i 22. studeni.

Procedura nakon objave datuma

Nakon službene objave datuma teče zakonski rok od dva tjedna za predaju kandidacijskih lista Državnom izbornom povjerenstvu. Sljedećih 48 sati predviđeni su za moguće žalbe nakon čega počinje službena kampanja. To znači da bi, ako se izbori raspišu 8. studenog, kampanja mogla bila iznimno kratka, svega tri tjedna.

U svakom slučaju, predsjednica će obaviti telefonske razgovore s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, s nekima je već i razgovarala, a ubrzo će donijeti i objaviti odluku. Što se tiče najjačih stranaka na političkoj sceni, predsjednica je već razgovarala s Tomislavom Karamarkom i Zoranom Milanovićem.HDZ od početka ističe kako bi se izbori trebali održati što prije, neslužbeno, 8. studeni bi im savršeno odgovarao. Što se tiče SDP-a, odgovara im bilo koji datum pa i onaj nakon obljetnice pada Vukovara.

Kakvu kampanju možemo očekivati, očekuje li se da će i predsjednica dati neke preporuke?

Sudeći prema onome što smo dosada čuli, premijer je promijenio retoriku. Koristi se domoljubnom retorikom, pokazuje suosjećanje s građanima, proziva HDZ i Karamarka zbog nestručnosti te ističe da je izbor sveden na – ili “mi” ili “oni”.

Karamarko, s druge strane, pragmatično nabraja probleme i propuste ove Vlade i ističe kako se na SDP-ovu razinu komunikacije ne želi spuštati. HRT doznaje kako će i predsjednica u svom obraćanju pozvati predstavnike političkih stranaka na dostojanstvenu kampanju u kojoj se ne bi trebali povoditi za tradicionalnim svjetonazorskim i ideološkim podjelama, nego se usredotočiti na rješenje ključnih problema hrvatskog društva. Političari bi se, prije svega, trebali baviti demografskom, gospodarskom i općom društvenom krizom, nedostacima institucija, niskom produktivnošću državne administracije i obrazovnim sustavom.

IZVOR: HRT

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.