MOST JE NE ŽELI: Josipa Rimac ispala iz utrke za ministricu?!

Iako su u HDZ-u načelno zadovoljni savezom s Mostom, posebno najbliži Karamarkovi suradnici koji se još nadaju određenim ministarskim i drugim funkcijama, u stranci ima i onih kojima ovakav razvoj situacije baš i ne odgovara. Mnogi HDZ-ovci, kao i koalicijski partneri, svjesni su da će sada ostati bez funkcija na koje su računali i koje bi im vjerojatno pripale da je HDZ Vladu mogao sastaviti sam bez Mosta. Podsjetimo, u vrijeme dok je HDZ, prije izbora, govorio o uvjerljivoj pobjedi, zamisao o novoj Vladi bila je znatno drukčija. Tada se u stranci spominjalo da će se broj ministarstava smanjiti, s tim da bi se određena spajala, a neka bi se u potpunosti ukinula, piše Jutarnji.hr

Premijer je, naravno, trebao biti Tomislav Karamarko, a Orešković njegov potpredsjednik u Vladi zadužen za financije. Među najizglednijim ministrima tada su se spominjali HSLS-ovac Josip Budimir kao ministar gospodarstva, Tomislav Ćorić kao ministar financija,Oleg Butković kao ministar prometa, Nikolina Babićkao ministrica obrta i poduzetništva, Ante Ćorušić kao ministar zdravstva, Damir Krstičević kao ministar obrane, Željko Dilber kao ministar branitelja, Miro Kovač kao ministar vanjskih poslova, te Ivana Maletićkao ministrica regionalnog razvoja i EU fondova. Spominjao se kao mogući ministar pravosuđa i Dražen Bošnjaković, te glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić kao ministar unutarnjih poslova, dok je bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac u tim križaljkama bila predviđena za ministricu uprave. No odnosi snaga sada su se promijenili i u ovom trenutku, kako kažu u HDZ-u, nitko još sa sigurnošću ne može reći tko će sve završiti na ministarskim pozicijama.

– Karamarko će vjerojatno biti zamjenik premijera, a o svim ostalim imenima posebno ćemo se usuglašavati – kaže izvor iz stranke.

Navodi da će na ključna mjesta u ministarstvima gospodarstva i financija doći stručnjaci te da će se to usuglašavati, a zadnju riječ o tim ljudima imat će Tihomir Orešković. Što se tiče podjele ostalih ministarstava, i HDZ i Most će, kaže nam sugovornik, predlagati imena sve dok se o nekom imenu ne postigne dogovor. Ono što je sigurno, a što tvrdi više izvora iz HDZ-a, je to da je iz igre za ministarsku, i bilo koju važniju poziciju, potpuno ispala Rimac. Od prijašnjih HDZ-ovih planova zasad je ostalo samo to što je Željko Reiner postao predsjednik Sabora, a to mu je mjesto i ranije bilo predviđano. Moguće je i da Ćorušić bude ministar zdravstva, kako se prije govorilo, a sve ostalo još je neizvjesno jer Most traži da se prvo usuglasi sporazum o reformama.

IZVOR: Jutarnji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.