(NE)RAVNOPRAVNOST NA DJELU: HDZ na listi ima samo tri, a SDP pet žena

Prema Zakonu o ravnopravnosti spolova neuravnoteženost jednog spola postoji ako je zastupljenost jednog spola u tijelima političkog i javnog odlučivanja niža od 40 posto. U ovom slučaju radi se o izbornim listama za predstojeće parlamentarne izbore, na kojima bi, kako kaže slovo zakona trebalo biti najmanje 40 posto žena.

izbori biraliste TIN UJEVIC6
Zakon predviđa kaznu od 50 tisuća kuna za političke stranke koje u liste kandidata i kandidatkinja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ne uvrste 40 posto žena.
U dosadašnjoj praksi muškarci su bili itekako većinski zastupljeni na izbornim listama, a uvidom u izborne liste u IX izbornoj jedinici, vidljivo je da se većina ipak držala zakona.
Što se postotaka tiče, od 13 izbornih lista u IX izbornoj jedinici, tri izborne liste kandidata i kandidatkinja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ne poštuju zakon: na njihovim je listama manje od šest žena.
NAJJAČI NE POŠTUJU ZAKON
Slovo zakona očito ne vrijedi za dvije hrvatske najmoćnije stranke, HDZ I SDP, između kojih će se i ove godine voditi bitka za saborsku većinu.
HDZ i koalicija na svojoj listi imaju tek tri žene od kojih je najviše pozicionirana bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac, a tek su na desetom i dvanaestom mjestu rogoznička načelnica Sandra Jakelić te zadarska HSS-ovka Irena Devčić.
Na izbornoj listi SDP-a i koalicijskih partnera tri su žene, a najviše je pozicionirana Sabina Glasovac na trećem mjestu.
Treća lista koja nije zadovoljila je Autohtona hrvatska stranka prava s tri žene, iako je nositeljica liste Ivanka Bilić.
Od 13 izbornih lista u IX izbornoj jedinici tek su četiri liste u kojima su žene na prvoj poziciji: Autohtona hrvatska stranka prava tako za nositeljicu liste ima prof. Ivanku Polić iz Jezera, Koalicija Milan Bandića na prvom mjestu ima Ivanu Tomaš iz Otočca, nositeljica ORAH-a je specijalistica ekonomskog menadžmenta, Šibenčanka Danijela Grbelja, a Nevenka Bečić prva je žena stranke Željka Keruma.
Gledajući izborne liste na razini Hrvatske, SDP kvotu nije zadovoljio u ukupno pet izbornih jedinica pa bi kazna trebala biti 250.000 kuna, a HDZ-u bi kazna trebala iznositi čak 550.000 kuna jer šest žena nemaju ni u jednoj izbornoj jedinici.

ivan klarin SDP 1
Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno i drugi čovjek na listi koalicije Hrvatska raste rekao je da je pet žena na listi ipak jako zadovoljavajući broj.
– Žene nama nisu samo figura na listi, kao što je slučaj s nekim drugim listama. Nalaze se na trećem i četvrtom mjestu, što su sigurna mjesta za ulazak u Sabor. Iako se zakonska odredba o 40 posto žena odnosi na svaku izbornu jedinicu pojedinačno, u svim izbornim jedinicama ukupno imamo 40 posto žena – objasnio je Klarin.

SPORT-ljubicic novica-301009

Novica Ljubičić, koordinator Domoljubne koalicije za IX izbornu jedinicu, čija lista broji tek tri žene, u telefonskom razgovoru rekao nam je da nije ovlašten davati izjave po tom pitanju.
HOĆE LI UISTINU PLATITI KAZNE?
Državno izborno povjerenstvo tumači da će o nepoštivanju ‘ženske kvote’ obavijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova, a o daljnjem postupku odlučit će Prekršajni sud.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin rekao je da DIP ne izriče sankcije nego samo dostavlja prijavu o postojanju osnovane sumnje na diskriminaciju po toj osnovi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.