Odlučeno je! Milanović odustao od mjesta premijera, Petrov potvrdio: S HDZ-om smo završili!

Most u nedjelju nastavlja razgovore sa SDP-ovom koalicijom Hrvatska raste koja je prihvatila njihove uvjete, Zoran Milanović više neće biti premijer, a predsjednici Mosta i SDP-a Božo Petrov i Milanović očekuju da će do utorka imati kandidata za mandatara, nestranačkog ili iz Mosta.

Petrov je u subotu navečer nakon sastanka rekao da se nije razgovaralo o mandataru, a Milanović je podsjetio kako je Petrova i ranije predložio za mandatara jer ima “određeni legitimitet” što je važno za mjesto premijera.

Petrov: Domoljubna koalicija “potpuno” ispala iz kombinacije

Zahvalivši na dosadašnjoj suradnji s SDP-ovom koalicijom Hrvatska raste, Petrov je rekao da je ta koalicija prihvatila Mostove uvjete, a na njih nije pristala HDZ-ova Domoljubna koalicija.

Najavivši da ih sada očekuju tri dana razgovora, izrazio je nadu da će oni uspješno završiti i da će do utorka imati mandatara i “ostale stvari završene”.

“Na stolu nije bilo nikakvih imena mandatara već smo razgovarali o formatu i načinima kako mi vidimo buduću vladu”, rekao je Petrov nakon dvosatnog sastanka s SDP-om.

Milanović je podsjetio kako je Petrova i ranije predložio za mandatara jer ima određeni legitimitet što je važno za mjesto premijera.

Najavio je i da će u nedjelju prijepodne i idućih dana nastaviti razgovarati o načinu funkcioniranja izvršne vlasti i Sabora.

“Ovo je dobar pokušaj da zemlja dobije izvršnu vlast, vlada nastavi raditi jer je vlada trenutno u razdoblju kad nema posla i bavi se isključivo političkom kombinatorikom”, kazao je Milanović.

Istaknuo je i da su ekonomski pokazatelji u zemlji bolji nego ikada u posljednjih šest godina te da se to ne smije prepustiti slučaju.

Milanović je kazao i da, ako se dogovore s Mostom, u utorak idu na konzultacije kod predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović s tim dogovorom.

Petrov je, na novinarski upit, odgovorio da je Domoljubna koalicija potpuno ispala iz kombinacije. “Naši uvjeti su bili vrlo jasni. Jučer smo postavili takav okvir i znalo se kako onaj tko ne potpiše izjave da s tom stranom završavamo razgovore. I to je to”, kazao je.

Istaknuo je i da je Most postavio jasne uvjete te se razgovara o nestranačkom mandataru ili mandataru iz Mosta.
To je potvrdio i Milanović kazavši da će premijer biti nestranački ili iz Mosta, a oni će probati uvjeriti kolege da to bude netko iz Mosta.

Milanović: radit ću nekakav ozbiljan posao

“Više neću biti premijer, to je gotovo”, rekao je Milanović. Dodao je i kako posao premijera nije rutinski posao, nego je to “najprvi među nejednakima koji su također važni”.

Naglasio je i da je odgovornost premijera daleko najveća u državi, stoga mora imati politički legitimitet, a Sabor je tu da da podršku vladi.

Milanović na novinarski upit nije rekao na kojoj se funkciji vidi, odgovorivši kako se ne vidi ni na jednoj. “Radit ću nekakav ozbiljan posao. Vidjet ću, dogovorit ćemo se”, rekao je.

Nije želio komentirati odlazak HDZ-ove Domoljubne koalicije rekavši kako oni nisu htjeli potpisati Mostove uvjete. Drži i da nije točna HDZ-ova kritika kako se tu radi o podjeli fotelja. “Nije to baš tako”, ustvrdio je.
“Počinjemo razgovor o formiranju Vlade u dobroj vjeri. Optimisti smo. Nema povratka na staro!”- objavio je Milanović na Facebooku nakon postignutog dogovora s Mostom.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji je sastanak u Mostu, na kojem se trebalo raspravljati o prijedlogu Mosta da čelnici koalicija Hrvatska raste i Domoljubna koalicija potpišu s Mostom sporazum o tripartitnoj vladi, napustio vrlo brzo objavio je kako sukladno odlukama Predsjedništva HDZ-a i svojoj savjesti ne može bianco potpisati dokument Mosta, ocijenivši ga neuređenim ugovorom o raspodjeli plijena i fotelja.

“Smatramo da je to jedan neuređeni i razbarušeni ugovor o koaliciji u kojem ne postoje nikakvi mehanizmi i ništa se ne zna. Sve se svodi na raspodjelu plijena, podjelu fotelja čak i u javnim poduzećima”, rekao je, uz ostalo, Karamarko.

 IZVOR: Hina/Slobodna Dalmacija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.