Pauk o reformi za koju navija MOST: Gašenje županija izazvalo bi metež i revoluciju!

Jedna od reformi za koju se zalaže Most nezavisnih lista, najveći dobitnik nedavnih parlamentarnih izbora, podjela je RH na regije. “Umjesto postojećih županija, trebalo bi definirati teritorijalni ustroj regija kojih ne bi bilo više od četiri ili pet. Regije bi se konstituirale oko četiri makroregionalna sjedišta- Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke”, navodi se u izbornom programu Mosta.

Iz Hrvatske zajednice županija, pak, od gašenja županija važnijim smatraju jasnije definiranje njihovih ovlasti i utvrđivanje granica između nadležnosti gradova i županija, kako se ne bi premrežavali u aktivnostima, što je, kako ističe predsjednik Zajednice Goran Pauk, sada slučaj, piše Poslovni.hr 

Županije treba ojačavati i pomoći da budu efikasnije, a zato je potrebna funkcionalna i fiskalna decentralizacija, smatra Pauk. Najave preustroja županija u regije on vidi kao pogrešan pristup.

“Ide se od repa, a ne od glave”, kaže Pauk, pitajući se čime će se postići da regije budu funkcionalnije od županija. Činjenicu da javnost ne percipira jasno čemu služe županije, Pauk komentira kako je i to posljedica nedorečenosti u ovlastima i preklapanjima s gradovima. Pauk napominje i kako je uz poslove u socijalnom, zdravstvenom i školskom sustavu uloga županija u povezivanju projekata koji prelaze granice jednog grada posebice došla do izražaja u povlačenju sredstava iz fondova EU.

– Županije su došle do izražaja kao dio europske priče, jer su bazirane na širu strategiju, sve su razvile razvojne agencije i centre za poduzetništvo, a rezultat je povlačenje sredstava za razvojne projekte – ističe Pauk, uvjeren i da bi gašenje županija izazvalo metež i revoluciju, te da bi u konačnici šteta gašenja županija bila veća od koristi.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.