SDP vodi sa 60 mandata, HDZ osvaja 57, Most 12, Bandić 3

U sklopu Dnevnika Nove TV u četvrtak objavljena su promišljanja birača u 1. i 2. izbornoj jedinici. Time je i zaokružena anketa koja je rađena u svih 10 izbornih jedinica. Istraživanje je, za Novu TV provela agencija Ipsos od 22.10.–2.11.2015.

Prva izborna jedinica obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba.

Dva tjedna prije izbora, u prvoj izbornoj jedinici Domoljubna koalicija osvojila bi 24,40 % glasova, koalicija Hrvatska raste osvojila bi 36,67 % glasova, Most nezavisnih listi 14,81 % glasova, a koalicija Bandić Milan 365 i drugi 9,72% glasova. Govoreći u mandatima, te brojke znače sigurnih 4 mandata za Domoljubnu koaliciju, 7 mandata za koaliciju Hrvatska raste od kojih je 6 sigurno, dva sigurna mandata za Most nezavisnih listi i jedan siguran mandat za koaliciju Bandić Milan 365 i drugi.

Druga izborna jedinica obuhvaća istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačku županiju, Bjelovarsko-bilogorsku županiju i istočni dio Grada Zagreba.

Po stanju izbornih preferencija prije zadnjeg tjedna kampanje, po jedan siguran mandat u drugoj izbornoj jedinici imali bi Most nezavisnih listi s 7,26 % potpore birača i Živi zid s 8,02% glasova birača. U slučaju koalicije Hrvatska raste s 34,06% glasova, od šest mandata sigurno je njih pet, dok je u slučaju Domoljubne koalicije s 33,21% glasova, sigurno svih pet mandata.

U ovoj jedinici, koalicija Bandić Milan 365 i drugi s 6,31% glasova, prema promišljanju birača dva tjedna prije izbora, tek treba osvojiti jedan mandat. Za dva manje izvjesna mandata u ovoj jedinici, bore se četiri opcije.

Prema ukupnim rezultatima istraživanja u svih 10 izbornih jedinica, SDP-ova koalicija Hrvatska raste u blagom je vodstvu sa 60 mandata. Slijedi HDZ-ova Domoljubna koalicija s 57 mandata. Most bi mogao dobiti 12 saborskih mandata, Bandićeva stranka, Živi zid te IDS-ova koalicija po tri i HDSSB dva mandata.

Promišljanja birača dva tjedna izbora pokazuju kako od ukupno 10 izbornih jedinica koje nose 140 mandata u Saboru, za 18 mandata postoji više pretendenata.

Za manje izvjesne mandate, bitka će se tako voditi između Domoljubne koalicije, koalicije Hrvatska raste, Most nezavisnih listi, koalicije Bandić Milan 365 i drugi, koalicije IDS-PGS-RI, Živog zida, HDSSB-a, ORaH-a i koalicije NAPRIJED HRVATSKA! –  REFORMISTI i drugi.

izvor.24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.