ZNATE LI SVE O PREFERENCIJALNOM GLASOVANJU? Ako ne želite da vam propadne glas, dobro pročitajte ove naputke

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je u vezi s glasovanjem na nedjeljnim parlamentarnim izborima da će listić – ako birač zakoruži jednu listu, a istodobno preferencijal glas da kandidatu s druge – biti važeći, ali se preferencijalni glas neće računati, nego će to biti glas za listu.

„Bit će to važeći listić i važeći glas, ali preferencijalni glas koji ste dali kandidatu s liste za koju niste glasovali neće se računati“,rekao je Bauk u četvrtak u Trogiru.  Kako je rekao, najispravniji način ispunjavanja glasačkog listića u nedjelju jest da se zaokruži lista i jedan od kandidata s te liste.
 “Sve drugo, sve što se govori o mogućim manipulacijama spada u sferu kaznenog djela“, rekao je  Bauk odgovarajući na novinarsko pitanje postoji li mogućnost manipulacije prilikom preferencijalnog glasovanja ako birač zaokruži samo kandidata, a ne i listu.
 Naime, profesor Ivan Rimac sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta ovih je dana u nekim medijima izjavio da samo preferencijalno glasovanje može rezultirati krađom ako birači zaokruže kandidata s određene liste, a ne i redni broj te liste. Takvi glasački listići bit će važeći, računat će se kao glas za kandidata i za listu, ali otvaraju mogućnost da netko naknadno na njima zaokruži redni broj ispred druge liste, čime glas za kandidata propada, a listić se boduje u korist zaokružene liste, rekao je Rimac.
 Ministar Bauk rekao je danas s tim u vezi da su birački odbori višestranački i da su tu upravo zato da provode kontrolu zakonitosti izbora.
 “Sve ostalo se teoretski može dogoditi, ali zato su tu i birački odbori da to spriječe“, rekao je Bauk objašnjavajući zakoniti način ispunjavanja glasačkih listića i preferencijalno glasovanje.

Listić na kojem se glasovalo „za jednu listu, a kandidata s druge liste bit će važeći za listu za koju se glasovalo“.
Po njegovim riječima, kada bi teorijski bilo moguće da se glasuje „za kandidata jedne stranke i za drugu listu“, bile bi veće mogućnosti manipulacije. „Tada bi naši (SDP) glasači birali najgore HDZ-ovce, a HDZ-ovi glasači najgore SDP-ovce.

Prema tome, kandidati s liste moraju reprezentirati glasačko tijelo svoje liste a ne drugih lista, i zato je ovaj sustav ovakav – u okviru liste za koju glasujete imate mogućnost izabrati jednog kandidata i sve drugo bi imalo velike nelogičnosti“, zaključio je Bauk.

izvor:jutarnji list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.