ZA DOM SPREMNI – provjerili smo što kontroverzni pozdrav znači šibenskim političarima

Poduzetnik Jakov Marković vjerojatno je odahnuo kad ga je sutkinja Katarina Peršen s Prekršajnog suda u Kninu oslobodila optužbi da je na štandu u Čavoglavama prilikom neslužbene proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 5.kolovoza prodavao odjeću i rekvizite s ustaškim znakovljem. Konkretno, na sudu je završio zbog crnih majica, kapa i šalova s natpisom ‘Za dom spremni’, kojeg sutkinja smatra povijesnim hrvatskim pozdravom.
– Prekršajni je sud ustanovio da je neosporno da je Marković spomenute predmete prodavao, no da mu nije bilo poznato da bi sporni natpis i crna boja poticali na nacionalnu, vjersku ili bio koji drugi oblik mržnje te istaknuo da je ‘Za dom spremni’ poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od vremena Nikole Šubića Zrinskog te da ‘ne predstavlja nikakvo ustaško obilježje’ – stoji u obrazloženju presude koju potpisuje sutkinja Katarina Peršen.
Na sutkinjino tumačenje reagirao je Hrvatski helsinški odbor opširnim priopćenjem. Za njih nema dvojbe – radi se o ustaškom pozdravu ističući da je’Za dom spremni’ hrvatska inačica nacističkog pozdrava ‘Sieg Heil’, a njeno korištenje je manifestacija fašizma. Provjerili smo što o tome misle šibenski političari.
–    ‘Za dom spremni’ je pozdrav jedne propale ideologije i države NDH nastale pod kapom fašizma. Simbol je svega onoga protiv čega se naša država zalaže i ovakva presuda je u najmanju ruku neuobičajena. Iako još nije pravomoćna, rekao bih da ovo pitanje nadilazi uobičajan kontekst, jer nadilazi i ustav. O toj temi uputiti ću pitanje ministru pravosuđa, jer dokad ćemo tolerirati takve stvari? – pita se Franko Vidović, SDP-ov saborski zastupnik.
Ivica Poljičak, iz šibenskog HDZ-a, smatra pak, da ne treba miješati kruške i jabuke.
–    Pozdrav ‘Za dom spremni’ za mene vuče jedino konotaciju uz NDH i to je tako. Druga je stvar što je sam korijen pozdrava ‘Za dom’ potječe iz starije hrvatske povijesti. Toga se ne trebamo stidjeti. On je dio hrvatske nacionalne opere ‘Nikola Šubić Zrinski’ (arije U boj, u boj, op.a.) Ivana Zajca. Činjenica je da je došlo do zlouporabe tog pozdrava u jednom kratkom i mračnom dijelu hrvatske povijesti, nadograđen je i korišten u ustaškom režimu. To treba razlikovati, ne poistovjećivati – smatra Ivica Poljičak.
Iako je Anto Đapić, bivši predsjednik HSP-a svoje govore završavao uz pozdrav ‘Bog i Hrvati, za Dom spremni’ Goran Grguričin, šibenski HSP-ovac i predsjednik GV Grada Šibenika, o tome nije imao posve definirano mišljenje.
–    Za dom spremni meni znači isto kao i rumena jabuka.  Ne zanima me ta rasprava, jer mislim da je nebitna. Ne bih rekao da su Za dom spremni i njemački Sieg Heil ista stvar, mislim da ga ne bi trebalo vezivati uz uski kontekst ili vrijeme, jer to nije ustaški pozdrav – smatra Goran Grguričin.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.