Zašto dr. Tomislav Jurišić pred izbore juriša na dr. Burića?

Što se krije iza jučerašnjeg istupa šibenskog kirurga i SDP-ovca dr. Tomislava Jurišića o tome kako se šibenska bolnica ‘nakon 18-godišnje despotske vladavine Željka Burića našla na predzadnjem mjestu u trećoj kategoriji’? Predizborni obračun, privatni interes ili istina – u današnja je predizborna vremena doista teško kazati. No, jedno je sasvim sigurno – prozvati kolegu kako je njegova vladavina u OB Šibenik bila pošast biblijskih razmjera i izvan svake kontrole, u najmanju je ruku neprimjereno i degutantno. Jurišića su već demantirale dvije revizije koje su posljednjih godinu dana provedene u šibenskoj bolnici, a nijedna nije pronašla ništa sporno što bi upućivalo na to da je aktualna bolnička uprava u toj ustanovi prouzročila ‘pošast biblijskih razmjera’. Šibensku bolnicu, to je već poznato, nedavno je pregledala služba Državne revizije, a poslovanje bolnice pregledao je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u nedavnoj inspekciji. Zašto onda dr. Jurišić u posljednje vrijeme juriša na bolničku upravu i ravnatelja Željka Burića, ujedno i kandidata za gradonačelnika koalicije na čelu s HDZ-om?

TKO ĆE BITI SANACIJSKI UPRAVITELJ

Možda se odgovor na ovo pitanje krije i u činjenici da se bliži odluka o sanacijskom upravitelju koju treba donijeti hrvatska Vlada, zajedno s odlukom o tročlanom sanacijskom vijeću koje će preuzeti odgovornost za šibensku Opću bolnicu. Informaciju o tome tko će biti sanacijski upravitelj ne zna nitko, no u vremenima kada se svaka, pa i najmanja odluka politizira, nekako se nevjerojatnim čini očekivati kako će Ministarstvo zdravlja ili Vlada Kukuriku koalicije podržati HDZ-ovca Željka Burića za sanacijskog upravitelja. Vjerojatnije je da će priliku za upravljanje bolnicom dobiti netko bliži oltaru, a možda na to pikira i doktor Jurišić, kao SDP-ova akvizicija?

No, pitanje je može li on zadovoljiti uvjete. Dr. Tomislava Jurišića, naime, Županijski sud u Šibeniku u srpnju 2002. godine pravomoćno je proglasio krivim jer iz nehaja nije primijenio sva znanja i vještine, te mjere zaštite koje je kao liječnik morao učiniti kada mu je 2. rujna 1998., oko 3,30 u noći, bez svijesti i u komatoznom stanju doveden na Kiruški odjel talijanski turist Riccardo Cettina. Slučaj Cettina jedan je od poznatijih iz šibenske novije povijesti. Ta je priča nedavno dobila dodatni pravni epilog. Nakon deset godina parničenja, donesena je pravomoćna sudska presuda glede odštetnog zahtjeva, odnosno za privatnu tužbu koju su 2002. godine protiv Opće bolnice Šibenik, zbog nesavjesnog liječenja, podnijeli pravni obiteljski slijednici pokojnog Talijana Riccarda Cettine. Prema donesenoj presudi, šibenska bolnica je supruzi nesretnog Talijana dužna isplatiti 373 tisuće kuna.

SLUČAJ DRUGI

Kažimo kako to nije jedini slučaj koji se vezuje uz dr. Tomislava Jurišića. Šibenski je tjednik pisao već o sudskoj tužbi koju je, protiv Opće bolnice Šibenik podignula pacijentica dr. Jurišića koja tvrdi kako joj je na operaciji 1994. godine liječnik zaboravio dren u abdomenu. Kako smo pisali tada, pacijentica je 2010. godine počela osjećati bolove u abdomenu, da bi naknadno bilo utvrđeno kako je uzrok tome zaostali dren iz operacije koju je ’94. izvršio dr. Jurišić. Ova pacijentica od šibenske bolnice traži 50.000 kuna odštete, a postupak se vodi na Općinskom sudu u Zagrebu.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.