Vrijedan gotovo pola milijuna kuna

FOTO Podjelom igračaka i tiskanih materijala završava projekt ‘Eko regija’Foto: Promo

U sklopu projekta ‘Eko regija (K-V-P-B-T-K): Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva’ u Osnovnoj školi Pirovac i Osnovnoj školi Vodice – Područni odjel Tribunj prošli su tjedan održane radionice na temu održivog gospodarenja otpadom. Na radionicama u Tribunju i Pirovcu ukupno je sudjelovalo oko 90 djece u dobi od 6 do 15 godina, zajedno s nastavnim osobljem.

Radionice u trajanju od dva školska sata održali su animatori iz Ekološke udruge Krka-Knin koji su djeci na zanimljiv i pristupačan način približili problematiku gospodarenja otpadom te objasnili kako oni sami mogu pridonijeti smanjenju nastanka otpada te kako pravilno odvajati otpad namijenjen recikliranju. Djeca su u sklopu radionica ispunjavala radne listiće izrađene u sklopu projekta te oslikavala platnene vrećice pa je tako svako dijete dobilo jedinstvenu platnenu vrećicu s vlastitim crtežom. Učenici nižih razreda na poklon su dobili i edukativne vodiče o odvajanju i gospodarenju otpadom koji su za pregled i preuzimanje dostupni na poveznici publikacije u sklopu web stranice projekta www.ekoregija.hr. U sklopu radionica, nastavnom su osoblju prezentirani moduli s tematskim cjelinama vezanima uz održivo gospodarenje otpadom s očekivanim ishodima učenjima te upute za korištenje i prijedlozi za uključivanje u nastavu.

Reakcije učenika i nastavnog osoblja pozitivne su, pa tako ravnateljica Osnovne škole Pirovac, gđa. Marina Erak, ističe kako su djelatnici i polaznici škole vrlo zadovoljni dostavljenim materijalima, ali i samim izvođenjem radionice. Erak naglašava kako su učenici pokazali zavidno znanje o održivom gospodarenju otpadom te bili vrlo kooperativni i angažirani, a dodala je i kako su pojedini učenici bili zadubljeni u aktivnosti radionice do te mjere da su zaboravili doručkovati.

Voditeljica Područnog odjela Tribunj, Iris Popić, dijeli mišljenje o radionici.

– Jako smo zadovoljni svime: i materijalima i samom radionicom. Učenici već mnogo toga znaju i ovu su priliku iskoristili za demonstraciju svog znanja, a poseban im je gušt bio pokazati znanje o gospodarenju otpadom pred novim osobama. Ovakve su akcije dobrodošle, djeca vole promjenu i možemo reći da je osvježenje kroz praktičan rad doći do novih informacija, upoznati nove osobe i komunicirati s gostima. Nadamo se da će ovakvih radionica biti što više te da ćemo biti uključeni i u druge slične projekte – istaknula je Popić.

U dječjem vrtiću ‘Maslina’ u Tribunju isti su dan podijeljene didaktičke igračke na temu gospodarenja otpadom i bojanke za djecu te je održana obuka edukatora na kojoj su edukatorima dostavljeni moduli s tematskim cjelinama za izobrazno–informativne materijale (didaktičke igračke i bojanke) za predškolsku djecu o održivom gospodarenju otpadom. Obuka edukatora u dječjem vrtiću ‘Mendula’ u Pirovcu održat će se u narednim danima, a obuke edukatora i radionice za edukatore i djecu Knina i Vrgorca bit će održane ovaj tjedan.

Podjela materijala za školarce i predškolce kao i održavanje radionica zadnja su aktivnost projekta ‘Eko regija (K-V-P-B-T-K): Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva’ koji je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 487.808,50 kn, a bespovratna sredstva su odobrena u iznosu od 414.637,21 kuna, što je 84,9999969% ukupno prihvatljivih troškova.

Cilj projekta ‘Eko regija’ je informirati i osvijestiti stanovnike Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta što bi, u konačnici, trebalo rezultirati smanjenim količinama otpada, naročito komunalnog.

Nositelj projekta je Grad Knin, a projekt obuhvaća sljedeće jedinice lokalne samouprave: Grad Knin, Grad Vrgorac, Općina Pirovac, Općina Biskupija, Općina Tribunj i Općina Kijevo, a završetak provedbe predviđen je za 31. siječnja 2020. godine.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Knina.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.