FOTO Šibenik ima prvi ‘Book caffe’, mjesto na kojem se djeca mogu bezbrižno igrati dok roditelji uživaju uz kavu i knjigu

Anđela i Mate Martinović roditelji su dvoje male djece i s nestrpljenjem čekaju svoje treće dijete. Diplomirana knjižničarka i diplomirani turistički komunikolog  dugo su razmišljali kako osigurati djeci budućnost, ali i zadovoljiti svoj poduzetnički duh. Ona zaljubljena u knjige, a on čovjek koji voli raditi, nije im preostalo ništa drugo nego da sjednu i razmisle što nedostaje njima, ali i njihovom gradu. Kao i svi Dalmatinci, vole popiti kavu, ali i provoditi vrijeme s djecom. S obzirom da Šibenik ni njegova okolica nemaju mjesto na kojem se djeca mogu bezbrižno igrati dok roditelji piju kavu ili sok, poželjeli su stvoriti nešto drugačije i otvorili – Book caffe!

Kao i svi mladi ljudi, volimo s vremena na vrijeme popiti kavu ili piće u društvu s prijateljima, no djeci  to i nije najomiljenija aktivnost, tako da su  takva druženja gotovo potpuno nestala iz naše svakodnevice. Dugo smo razmišljali što nedostaje  Šibeniku i došli smo na ideju otvoriti poseban, totalno drugačiji ugostiteljski objekt kakvog u gradu nema – priča Mate.

book caffe legen vidici 070917 13

Tri stavke morale su biti zadovoljene u Book caffeu – knjige, odvojen dječji kutak i ugodna atmosfera. Premda nije u strogom centru grada, Book cafe smješten na nekadašnjem Njegoševom trgu pokazao se idealnom pozicijom.

– Staklena stijena koja razdvaja dječji kutak od prostora za usluživanje  bila je po našem  mišljenju neophodna , kako bi djecu lišili duhanskog dima. Djeca u svom kutku imaju edukativne didaktičke igračke, bazenčić s lopticama, kuhinjicu, slikovnice, podne puzzle, a najvažnije od svega je što je kvaliteta svih igračaka u skladu s najvišim standardima. Jednostavno nismo htjeli  štedjeti  na sigurnosti djece – objašnjava Anđela.

book caffe legen vidici 070917 11 book caffe legen vidici 070917 16

I vanjska terasa kafića prilagođena je djeci, pa dok roditelji odmaraju, djeca se mogu igrati na toboganima i u tunelu.

– Posebno sam ponosan što je i Zavod za zapošljavanje prepoznao vrijednost i važnost ovog projekta  i  preko sredstava za samozapošljavanje odlučio pomoći pri realizaciji same ideje. S druge strane, gledajući činjenicu kako djeca danas odrastaju uz televiziju i internet, a naša je želja da se odmalena upoznaju s knjigama, planiramo i suradnju s Gradskom knjižnicom Juraj Šižgorić koja bi nam donirala knjige za djecu – dodaje Mate.

book caffe legen vidici 070917 2 book caffe legen vidici 070917 5

Među rijetkim gradovima u Hrvatskoj, i Šibenik je tako nedavno dobio svoj prvi Book caffe. Anđela i Mate djeci su potpuno prilagodili prostor, pa tako i u WC-u roditelji imaju dječju dasku, ‘klupicu’ i vlažne maramice.

– Želimo roditeljima omogućiti da bezbrižno piju kavu dok im se djeca igraju. Zapravo smo napravili ono za čim smo mi žudjeli u Šibeniku. Netko će poželjeti  jednostavno popiti kavu, sok ili neko drugo piće, a drugi na raspolaganju imaju knjige.  Zbirku čini nešto beletristike, pokoja enciklopedija i pomno birana zbirka građe o roditeljstvu i odgoju djece.  Neću stati na stotinjak naslova koliko ih je trenutno ovdje – optimistična je Anđela.

Terasa kafića zapravo je vrt u kojem vlada iznimno ugodna atmosfera. Uz unutarnjih devet stolova, na terasi su još četiri garniture za odmor, a tepih je postavljen zbog sigurnosti djece.

book caffe legen vidici 070917 19

– Nadamo se da će ova naša ideja zaživjeti. Šibeniku je nedostajao prostor koji na istom mjestu spaja sigurnu dječju zabavu i odmor za odrasle. To smo osjetili mi, a vjerujemo i ostali roditelji. Da se razumije apsolutno svi ljudi dobre volje dobrodošli su u Book caffe i zasigurno će se svima svidjeti  – poručuju.

Book caffe ‘Legen’ otvoren je svakog dana od 8 do 22 sata. Smješten na bivšem Njegoševom trgu, idealan je za sve koji dolaze s automobilima, jer parkinga ima napretek. Svi koji su se zaželjeli ugodne, opuštajuće atmosfere, dobrodošli su kod Mate i Anđele na mjesto koje su oni donedavno sanjali, a nisu ga nigdje u Šibeniku pronašli. Sada su, nadaju se, riješili muke brojne druge roditelje, a svojoj će djeci na taj način nastojati pokazati kako se jedino žrtvom i upornim radom postižu ciljevi.

book caffe legen vidici 070917 15 book caffe legen vidici 070917 20book caffe legen vidici 070917 6 book caffe legen vidici 070917 18 book caffe legen vidici 070917 21 book caffe legen vidici 070917 22

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.