Chef vodiškog restorana diže letvicu

Veliki uspjeh chefa Sučića: Ideju o gastro eventima La Belle Vie restorana pretočio je u najljepšu priču ovog ljeta



Foto: PR

David Skoko, Janez Bratovž i Hrvoje Zirojević, tri velika imena domaće i svjetske gastro scene, ovog su ljeta gostovali u vodičkom restoranu ‘La Belle Vie’, i to na poziv perspektivnog mladog chefa Mate Sučića u sklopu ‘La Belle Vie Evenings’ eventa. Chef Sučić osmislio je tri eventa s gostovanjima poznatih kuhara kako bi gostima restorana priuštio jedinstvene večere zaokruženje gastro kreacijama velikih majstora kuhinje. Sve je isplanirao do zadnjeg detalja, pa su gosti na svakoj od večera imali priliku uživati u pet sljedova jela koja su kuhali poznati kuhari i chef Sučić, a svaki slijed pratila su vrhunska vina renomiranih vinara.

Ribarev sin, kako sam sebe naziva David Skoko, bio je Sučićev gost na prvom ovoljetnom ‘La Belle Vie Evenings’ eventu. Kulinarski dvojac iz kojeg pršti nevjerojatna energija servirao je gostima jela na temu dnevnog ulova iz mora. Confit od morskog psa s cikorijom, Velutte od trlje od kamena i Raža s lećom, Krakovi iz ugljena s demiglaceom od hobotnice, pepelom od luka i čipsom od kapara te Cremen brulee od lavande, pratila su vina Vinarije Baraka. Za Matu Sučića Skoko je tada rekao rečenicu koja će još dugo odzvanjati kulinarskim krugovima – ‘Budite sigurni da restoran La belle Vie može parirati renomiranim restoranima Dalmacije, a energija koju ovaj mladi chef ima u kuhinji, prelazi ne samo na mene, nego na cijeli personal’.

Na drugom eventu Sučić je htio svojim gostima prezentirati ne samo riblje, nego i mesne kreacije, pa je u goste pozvao Janeza Bratovža, proslavljenog slovenskog kuhara čiji je restoran Restavracija JB uvršten među 50 najboljih restorana u cijenjenom gastronomskom vodiču ‘San Pellegrino’, a ‘Daily Meal’ svrstao ga je u 10 najboljih europskih restorana. I želja mu se ostvarila, jer mladog chefa Sučića već sada respektiraju najveća imena domaće i svjetske gastronomije.

U srcu ljeta gosti vodičkog restorana tako su u mesnoj i ribljoj čaroliji od pet sljedova jela sa hrvatsko-slovenskim potpisom, a cjelinu su zaokružila vina Bibich, poznatog skradinskog vinara Alena Bibića. Tartar od tune s espumom od svježeg krastavca, Jakobova kapica s kremom od kupusa, Ravioli punjeni janjetinom i Goveđe obrazine, bili su tek dio čarolije s potpisom Mate Sučića i Janeza Bratovža.

Ovogodišnji ‘La Belle Vie Evenings’ zatvoren je ribljom večerom koju je chef Sučić kreirao u suradnji sa Hrvojem Zirojevićem, a za tu prigodu odabrali su vina Vinarije Marko Sladić. Carpaccio od tune punjen ganacheom od gušćje jetre, Dimljeni morski rižoto sa karameliziranim sladoledom od kora sira, Ragu od sipe sa rimskim njokom, šumskim voćem i pjenom od češnjaka, Hobotnica na brudet s plavcem malim i Rapsodija u bijelom, bila su jela u kojima su uživali gosti vodičkog restorana. Spojila se i te večeri nevjerojatna kulinarska energija Mate Sučića i Hrvoja Zirojevića, čovjeka kojeg je prestižni gastro vodič vodič Gault&Millau proglasio chefom 2019. godine.

– Hvala svim chefovima koji su se odazvali na naš poziv, kao i svim vinarima koji su sudjelovali u ovoj lijepoj priči. Naravno, tu je i moj cijeli tim bez kojeg sve ovo ne bi bilo moguće, kao i naši šefovi iz tvrtke Rudan koji su nam bili najveća podrška od samog začetka ove ideje o eventima, pa sve do njihove realizacije. Izvrsno smo zajedno odradili sezonu i vjerujem da ćemo dogodine otići još jedan korak naprijed – kazao je chef Sučić.

Rad, upornost, trud, maštovitost i genijalnu energiju koju 24-godišnji chef Mate Sučić prenosi na tanjur, prepoznali su neki od najvećih gastro znalaca s ovih prostora. Njegova želja za stalnim napretkom i konstantnim učenjem se isplatila. Ideje chefa Sučića ne samo da nailaze na pohvale starijih kolega, nego mu daju još jači vjetar u leđa i osiguravaju izbijanje u sam vrh kulinarske elite.

Osmislio je taj mladi chef potpuno novi menu za restoran ‘La Belle Vie’, s eventima ‘La Belle Vie Evenings’ zapečatio i više nego uspješnu sezonu, a sljedeće sezone, kaže, pomiče ljestvicu još više kako bi gostima dokazao da se tradicionalne namirnice povezane s naoko nespojivim komponentama itekako savršeno mogu sljubiti. Kad se tome pridoda moderna prezentacija jela kao jedinstveni pečat chefa Sučića, dobiva se virtuozno djelo na tanjuru o kakvom se dugo priča. ‘La Belle Vie Evenings’ ovog su se ljeta pokazali punim pogotkom, stoga već za sljedeću sezonu chef Mate Sučić najavljuje nova gostovanja poznatih chefova u romantičnom i opuštajućem ambijentu vodičkog restorana.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.