Zeleni grad Šibenik odabrao najučinkovitiji model prikupljanja otpada

Šibenska tvrtka Zeleni grad radi na uspostavi novog načina prikupljanja otpada u cilju čišćeg i urednijeg grada, te sporije potrošnje prirodnih resursa koji su potrebni budućim generacijama.

– Razvrstavanje kućnog otpada mali je doprinos koji svatko od nas može dati okolišu. Otpad sadrži mnoge korisne materijale poput papira, plastike, stakla, metala i duge koje se mogu dalje reciklirati i ponovo postati novi proizvod. Otpad nastaje isključivo ljudskom djelatnošću stoga nam je obaveza s njim pravilno gospodariti – poručuju iz Zelenog grada.

Zeleni grad Šibenik uvodi sustav prikupljanja otpada ‘od vrata do vrata’. Građani će dobiti spremnike u koji će moći odvojiti miješani komunalni otpad, papir, plastiku, staklo, metal i to već na svom kućnom pragu.

Radnici Zelenog grada Šibenik po kvartovima uklanja spremnike za miješani komunalni otpad s javnih površina, te šalje obavijest korisnicima s lokacije s koje je uklonjen spremnik da dođu u sjedište tvrtke Zeleni grad Šibenik besplatno preuzeti spremnik zapremnine koja im odgovara.

njivice-prokljanska-gradska-cistoca-061016-3

– Model ‘od vrata do vrata’ u svijetu  je prepoznat kao najučinkovitiji model sakupljanja otpad, odnosno očuvanja okoliša. Do uspostave novog modela prikupljanja otpada građani mogu odvojeni otpad odnijeti u reciklažno dvorište ili na zeleni otok – poručuju iz Zelenog grada Šibenik.

Zeleni otok sastoji se od spremnika za papir, staklo, plastiku i metal.

U plavi spremnik za papir može se odvojiti novinski, uredski papir, karton, časopisi, katalozi, prospekti, bilježnice i drugo.

U žuti spremnik za plastiku mogu se odvojiti ambalaža šampona, ambalaža paste za zube, prehrambenih proizvoda i drugo.

U zeleni spremnik za staklo mogu se odvojiti staklena boca od alkoholnih i bezalkoholnih pića, ambalaža prehrambenih proizvoda, staklene čaše i drugo.

U sivi spremnik za metal mogu se odvojiti limenke, konzerve, metalni čepovi, aluminijska folija.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.