FOTO: Anno je pred vratima: Kandidati će morati naučiti glagoljicu

Ljeto je u punom jeku, a tako i pripreme za najveći povijesni spektakl na ovim prostorima ,‘Anno: Ljeta Gospodnjeg 925.’, koji će se emitirati u jesen na RTL-u.

I dok je većina ljudi na godišnjim odmorima, RTL-ova ekipa bez prestanka radi ne bi li 16-ero kandidata iz cijele zemlje doživjelo pravu povijesnu avanturu u doba vladavine kralja Tomislava. Bez struje, vode, modernih pomagala i svih blagodati 21. stoljeća, kandidati će se vratiti stotinama godina u prošlost gdje će morati naučiti ovladati zanatskim umijećima, sami proizvoditi hranu, naučiti glagoljicu i latinski ali i sudjelovati u viteškim igrama.

 

anno

anno1

anno2

Prvi kadrovi već se isprobavaju, a iza cijelog projekta, a kao dio ekipe, stoje najveći stručnjaci televizijskog i filmskog posla u Hrvatskoj. Redatelj Dalibor Sokolić, direktor fotografije, akademski snimatelj Dragan Marković te Tihomir Žan, akademski montažer i redatelj. Dalibor Skolić jedan je od najpoznatijih hrvatskih TV redatelja koji je režirao tisuće emisija i programa, između ostalog ‘The Voice – Najljepši glas Hrvatske’, ‘Maestro’, ‘Ples sa zvijezdama’, ‘Milijunaša’ te mnoge druge poznate emisije. Marković je pak jedan od najcjenjenijih direktora fotografije, a u svome životopisu nanizao je filmove poput ‘Bogorodice’, ‘Nebo, sateliti’, ‘Libertasa’, te mnogih drugih kao i dramske TV serije poput ‘Bitange i princeze’, ‘Ponosa Ratkajevih’, ‘Zore dubrovačke’, itd.

Slavni akademski montažer i redatelj Tihomir Žarn također ima bogat popis filmova i emisija na kojima je radio poput showa ‘Pjevaj moju pjesmu’, talk showa ‘Evergreen’ te mnogih drugih.

 

Da bi sve bilo baš kao u ono vrijeme, na projektu rade i povjesničari te arheolozi, a dvorac Ribnik već je poprimio obrise pravog zamka u kakvom su onomad vladali kraljevi.

 

Sve, baš sve će biti kao prije gotovo 1100 godina. Kandidati će se morati prilagoditi i namirnicama iz onog doba te načinu kuhanja i skladištenja istih, a imat će i ograničenu paletu začina i dodataka hrani. Budući da je u to doba sol bila glavna namirnica, morat će naučiti za što je sve služila (osim za soljenje jela). Bavit će se i osnovama poljoprivrede i stočarstva, brinuti za domaće životinje i pčele te održavati vrt.

 

Također, kandidati će morati svladati osnove uglate glagoljice koja se koristila u ono vrijeme.

 

Dvorac Ribnik jedan je od najzanimljivijih i iznimno vrijednih spomenika srednjovjekovnog graditeljstva. Nalazi se u blizini Karlovca i Ozlja, a kao feudalni posjed Ribnik su u 13. i 14. stoljeću držali gorički knezovi Babonići te ban Mikac, a od kraja 14. stoljeća knezovi Frankopani, u čije je vrijeme i podignuto sadašnje zdanje.

 

Ribnik je spreman, ekipa je spremna, kandidati su spremni – snimanje najvećeg povijesnog spektakla RTL-a, ‘Anno: ljeta Gospodnjeg 925.’, samo što nije krenulo!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.