FOTO: Croair duo ljubav prema snimanju pretvorio je u posao

Tomislav Antulov – Fantulin, Šibenčanin s adresom u Zagrebu, i Mihovil Antić, Zagrepčanin sa šepurinskim korijenima, dinamičan su duo okupljen pod imenom Croair. Kako kaže Mihovil, poznaju se od najranijih sjećanja: – U Šepurini na Prviću, odakle su na nam obojici očevi, provodili smo duga ljeta, a nerijetko i zimske praznike.

croair1

Croair tim snima promotivne video spotove i fotografije iz zraka za najrazličitije prigode – od promocije turističkih zajednica preko ekstremnih sportova do poslovnih i stambenih objekata.

Sve je započelo prije više od deset godina kad su kupili prve digitalne aparate i snimali društvo preko ljeta. – Tome bi skupio sve snimke i fotografije od ljeta i u tajnosti montirao foto – kolaže i video. Usred zime, kad ekipu uhvati nostalgija za ljetom i otokom, objavio bi video na društvenim mrežama – započinje Mihovil.

– Kasnije smo kupovali DSLR aparate, akcijske kamere i ostalu opremu za snimanje i fotografiranje. Cijelo to vrijeme bavili smo se i montažom snimljenog materijala. Prošle godine pred ljeto, Miho je odlučio kupiti bespilotnu letjelicu, dron. Budući da je već imao kameru koja odgovara tom tipu letjelice, početna investicija bila je prihvatljiva. Ni onda se nismo vodili idejom da ovo radimo kao posao, nego iz gušta i samo za sebe. Započeli smo sa snimanjima za osobne potrebe i kako su nam često  ljudi  prilazili s upitom za usluge, odlučili smo vidjeti može li se od ovog pokrenuti posao koji će nam donositi prihod – započeo je Tomislav.

Samo u opremu za snimanje iz zraka, momci su uložili oko 20 tisuća kuna. Osim letjelica, Croair duo ima nekoliko dodatnih baterija, dvije kamere za dron te video link koji im omogućuje da u realnom vremenu sa zemlje vide isto što i letjelica iz zraka.

VRIJEME IMA ZADNJU RIJEČ

-S obzirom na sveprisutnost dronova u medijima, zainteresiranih nema koliko bi se očekivalo, iako je upita i projekata sve više. Dosta ljudi još ne vidi pun potencijal ovog tipa snimanja i reklamu koju im to može donijeti u poslovanju. Sve više dugogodišnjih profesionalnih snimatelja u svoje usluge pridodaje i snimanje iz zraka i to će vrlo brzo postati dio svakodnevne ponude. Može li se preživjeti samo od snimanja? U ovom trenutku, nikako. Za ovaj posao možemo reći da je sezonski – ako pada kiša ili puše jak vjetar  ne možete izaći na teren i obaviti snimanje. Kad je oblačno čak bi se i moglo, ali nitko ne bi bio zadovoljan takvim snimkama. Ipak, trenutno smo zadovoljni jer smo  na putu da nešto od čega nismo očekivali nikakvu zaradu pretvorimo u posao. Kad  bi mogli živjeti samo od snimanja bili bi prezadovoljni jer bi radili ono što volimo – ispričao je Tomislav, a Mihovil dodaje da internetom dominiraju snimke i radovi mladih ljudi. – U razvijenim zemljama oprema je mnogo pristupačnija, kako cijenom tako i raznovrsnošću ponude. Kod nas je još uvijek skupa mladim nezaposlenim ljudima.

croair

Na pitanje što sve snimaju odgovor je jednostavan – Snimamo sve što je zakonom dozvoljeno. Ove godine donesen je Pravilnik o sustavima bespilotnih letjelica i prihvatljivim načinima za korištenje istih. Moram naglasiti da nam je drago da zakoni prate nove pojave, pogotovo ako vam one mogu pasti s neba na glavu – kroz smijeh kaže Mihovil. Pravilnik vodi računa o sigurnosti, koja je njima jako bitna. – Na tržištu se pojavljuje sve više dronova jednostavnih za upravljanje, no oni se nikako ne smiju doživljavati kao igračke. Ako ih tako nazivamo, moramo znati da su to skupe igračke koje mogu nanijeti teške ozljede i učiniti štetu – zaključuje Mihovil.

ZAHTJEVNI TERENI

– Što se tiče zahtjevnosti snimanja, tereni su uvijek zahtjevni. Kad u zraku imate opremu tolike vrijednosti i znate da čak i najmanja greška može uzrokovati pad i gubitak opreme, teško je reći da je neki teren manje ili više zahtjevan. Ako se baš mora izdvojiti, snimanja u šumama su najzahtjevnija. Montaža definitivno oduzima najviše vremena, a i najbitnija je. Svatko može kupiti dron s kamerom i snimiti video, ali ako se od toga želi napraviti posao onda je potrebna kreativna montaža koja će zadovoljiti klijenta, a montaža sigurno nije nešto što se svlada u par mjeseci – objašnjava Croair duo.

croair2

Iako su snimali svašta, najdraži projekti su im snimanje glazbenog spota i snimanje pilot – projekta jednog ekstremnog sporta u Austriji. Još je jedan zanimljiv projekt  u pripremi, kažu, a radi se o snimanju prve službene biciklističke staze na Sljemenu BK ‘Opušteno’, čiji članovi često posjećuju natjecanja u Šibensko – kninskoj županiji.  – Trenutno nam vrijeme ne ide na ruku, čekamo da nam se prognoza nasmiješi.

To najbolje potvrđuje našu tezu o sezonskom poslu – objašnjava Tomislav,  i nastavlja kako najviše uživaju u snimanju sportskih aktivnosti, profesionalnih ili rekreativnih. – Tereni su u tom slučaju najzahtjevniji, ali okolina i snimke uvijek su najljepše pa takve projekte uvijek radimo s velikim entuzijazmom. Osim sportova, uživamo u svim snimanjima uz obalu ili na otvorenom moru

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.