12 znakova koji upozoravaju da mentalno i niste baš najbolje

Depresija se najčešće pojavljuje zbog nekih životnih događaja na koje ne možemo utjecati, poput smrti voljene osobe, gubitka posla, financijskih problema… No, postoje neke stvari na koje ipak možemo utjecati, a one itekako utječu na naše mentalno zdravlje.

Štoviše, neke osobe čak imaju navike koje sabotiraju njihovo raspoloženje, a kojih bi se odmah trebali odreći.

1. Hodate pogrbljeni. Osobe koje hodaju ”snuždeno” puno se lošije osjećaju od onih koje hodaju uspravno i sigurno u sebe.

2. Sve fotografirate. Ako mislite da ćete se tako lakše sjećati svega što ste vidjeli, u krivu ste. Bolje ćete zapamtiti ono čemu ste stvarno posvetili nekoliko minuta vaše pozornosti.

3. Dopuštate da vas nasilnici iskorištavaju. Maltretiranje se ne događa samo tijekom školovanja već cijelog života. Više od 70 posto osoba iskusilo je maltretiranje na poslu. Prestanite trpjeti i potražite stručnu pomoć.

4. Ne vježbate. Ako vježbate samo tri puta tjedno, 19 posto su manje šanse da ćete pasti u depresiju.

5. Odugovlačite. Sjetite se koliko ste samo zadataka odgodili. Zbog toga se sigurno ne osjećate bolje nego lošije.

6. U ”otrovnoj” ste vezi. Stalno se svađate, ne slažete se ni oko čega, vaš partner/partnerica misli samo na sebe. Osjećate se loše i stalno ste nervozni? Vrijeme je da prekinete tu vezu.

7. Život shvaćate preozbiljno. Kad ste se zadnji put dobro nasmijali? Ako se ne sjećate, onda ste u problemima. Opustite se. Stručnjaci kažu kako je smijeh najbolji lijek za anksioznost i depresiju.

8. Ne spavate. Ako imate problema sa spavanjem, potražite stručnu pomoć, a ako ne spavate jer ”ne stignete”, vrijeme je da promijenite svoje navike.

9. Nikada niste sami. Između djece, partnera, posla, kućanskih obveza, nikad ne možete pronaći vrijeme samo za sebe. Ako nemate vrijeme za sebe, pa čak ni jedan sat tjedno, sigurno ćete postati depresivni.

10. Ne razgovarate zapravo ni s kim. Ako prijateljstva održavate preko društvenih mreža i SMS-poruka, velika je vjerojatnost da ćete pasti u depresiju. Svakom je ljudskom biću potreban normalan razgovor.

11. Ne možete živjeti bez mobitela. Kada ste zadnji put cijeli dan bili bez pametnog telefona, kompjutera, tableta i sl.? Ne sjećate se? U gadnim ste problemima…

12. Obavljate više radnji u isto vrijeme. Ako mislite da je super to što možete biti na Facebooku i gledati TV u isto vrijeme, varate se. Stručnjaci kažu kako obavljanje više zadataka u isto vrijeme može prouzročiti samo stres jer se zapravo ničemu ne možete dovoljno posvetiti.

Izvor: Večernji.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.