BLAGDAN SVETOG STJEPANA PRVOMUČENIKA: Sretan imendan svima koji nose njegovo ime!

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili Prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve, prema Djelima apostolskim.

Njegovo ime na grčkome jeziku kruna, vijenac.

Ništa se ne zna o Stjepanovom ranom životu. Nakon Isusove smrti Stjepanova otvorena propovijedanje Isusa i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovela ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem. 

Sveti Stjepan se obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci, a s kamenom u drugoj.

Blagdan sv. Stjepana slavi se u Katoličkoj Crkvi 26. prosinca, drugog dana Božića, i državni je blagdan u Republici Hrvatskoj i nizu drugih država.

U pravoslavnim crkvama slavi se 27. prosinca, a ako se koristi julijanski kalendar, onda je to po gregorijanskom 9. siječnja.

Ostao je zapamćen kao veliki borac za pravdu i istinu, a nadamo se da svi koji nose neku inačicu njegova imena, naslijedili imenom i neku od ovih njegovih vrlina.

Sretan imendan Stjepanu, Stjepani, Stipi, Stipici, Stevanu, Štefu, Stefanu, Štefaniji, Štefici i ostalima želi Šibenski portal!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.