Muče nas financije, budućnost

Brojke ne lažu: Hrvati su jedan od najnesretnijih naroda Europske unije

Ilustracija

Hrvati su duboko nezadovoljna i nesretna nacija. Nismo sretni ni na osobnom, ni na financijskom planu. Barem tako pokazuju rezultati ovogodišnjega Eurostata o zadovoljstvu života u Europskoj uniji gdje smo pri dnu. Zašto smo daleko od sretnog europskog prosjeka i koliko nam zapravo treba za sreću?

Tužne pjesme, ali i loše vrijeme kao da nam trljaju sol na ranu. Sada je i službeno, Hrvati su jedan od najnesretnijih naroda Europske unije.

Podaci Eurostata ne lažu, na ljestvici od 25 europskih zemalja prvo, najsretnije mjesto, zauzeli su stanovnici Belgije. Drugi su Nizozemci, treći Austrijanci s visokih 76 posto. Oni su iznad EU prosjeka, koji iznosi 62 posto. Hrvati, nesretni na samom začelju s 41 posto.

Od nas su nezadovoljniji kvalitetom života samo Bugari i Letonci, najnesretniji narod u Europi. Anitu Freimann, koja je doktorirala na ekonomiji sreće, rezultati pretjerano ne iznenađuju, piše RTL

– Najviše smo nezadovoljni ekonomskim dijelom. U tome je tajna, u očekivanjima od  budućnosti… Naši građani ne očekuju pretjerano svijetlu budućnost, to oblikuje njihovu sadašnjost – rekla je Anita Reimann, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Najbolnija točka hrvatskoga nezadovoljstva, uz financijsku situaciju, jest odnos prema drugima, ali i prema sebi. Stručnjaci kažu, sreća je tu, samo ju treba prepoznati.

– Pitati se tko sam i što sam, kamo želim stići u životu, kako raditi na sebi, prestati druge kritizirati, više se okrenuti prema sebi. Jako je važno pokušati se smijati. Osmijeh je ljekovita injekcija sreće – dodala je Freimann.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.