Cheesecake u čaši: Slastan desert u kojem će uživati i oni koji paze što jedu

Petra Terner mlada je i uspješna poslovna žena, strastvena ljubiteljica putovanja, yoge i ayurvedskog načina prehrane, velika kreativka u kuhinji, ali i jedna od 1,4 milijuna ljudi u Europi koja boluje od Crohna.

Crohn je upalna bolest probavnog sustava koja pogađa djecu i odrasle. Uzrok bolesti nije do kraja poznat, a pretpostavlja se da do nje dolazi uslijed kombinacije genetike i okolišnih čimbenika. Osim liječničke kontrole, osobe kojima je dijagnosticirana Crohnova bolest moraju prigrliti zdravije životne i prehrambene navike.

U medijima se često piše o ovoj bolesti, no kad želite pronaći neki koristan recept ili konkretan savjet, toga nema, tvrdi Petra Terner. Baš zato odlučila je pokrenuti blog To Live A Life (Živjeti život): Ja i gospodin Crohn, prenosi Zadovoljna.hr.

Blog sadrži tri kategorije – recepti, putovanja i savjeti – koji otkrivaju zanimljive detalje iz blogeričinog života.

Nas je osobito dojmio recept za zdraviju verziju cheesecakea u čaši, kojeg prenosimo u cjelosti s bloga To Live A Life Petre Tener.

Sastojci za četiri osobe:

  • 100 grama petit-keksa
  • 40 grama ghee maslaca
  • 1,5 žlica šećera
  • 250 grama svježeg sira
  • sok od ½ limuna
  • 50 grama mascarpone sira
  • 40 gama šećera u prahu
  • 1 čajna žličica arome vanilije
  • 100 grama smrznutog šumskog voća
  • malo meda

Priprema:

  1. Smrvite kekse, pomiješajte ih s jednom i pol žlicom šećera te s pročišćenim ghee maslacom. Kada dobijete sjedinjenu smjesu, rasporedite je na papir za pečenje te je ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko deset minuta.

Kada keksi porumene, izvadite ih van.

  1. Napravite nadjev za cheesecake dok se peče podloga. Izmiksajte svježi sir s limunovim sokom, šećerom u prahu te aromom vanilije. Na kraju umiješajte sir mascarpone i sve zajedno stavite u hladnjak na par minuta
  1. Od smrznutog šumskog voća, malo vode i meda napravite umak za cheesecake. Sve sastojke stavite u lonac i pustite da zavriju.

Kuhajte umak sve dok višak tekućine ne ispari.

  1. Složiti cheesecake kad se ohlade svi sastojci. Na dno čaše stavite kekse, zatim sirni nadjev i nekoliko žličica umaka od voća. Nastavite sve dok ne potrošite sastojke. Dobar tek.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.