Danas je ljetni solsticij: Najduži dan u godini i najkraća noć

Pridognim doodleom Google je i ove godine obilježio početak ljeta, koje je ovoga puta stiglo dan ranije od kalendarskog 21. lipnja.

Prvi dan ljeta, koji se još naziva dugodnevnica ili ljetni solsticij, je dan kada je na sjevernoj polutki Zemlje dan najduži. Na sjevernoj polutki ljeto traje otprilike od 20. lipnja do 23. rujna, a na južnoj od 20. prosinca do 21. ožujka.

Google je pak početak ljeta obilježio simpatičnim doodleom u kojem se vjeverica veseli prvoj jagodi, prije no što je prestraši – veselo kamenje.

Ljetni solsticij je jedan od dva dana u godini – dva značajna prirodna praznika – kada bismo dio naše pozornosti trebali podariti Suncu. Drugi je, naravno, zimski solsticij, prirodni početak nove godine. I dok se oko ovog potonjeg okupio velik broj praznika obojanih raznim tradicijama, ljetni se solsticij kao općeprihvaćeni praznik zadržao samo ponegdje, piše portal Atma.hr

Hrvatski naziv za solsticij je suncostaj (latinski sol; sunce i sistere; stajati). Točka suncostaja je trenutak kad je nagnuta os našeg planeta u određenoj hemisferi najbliža Suncu.

U slučaju zimskog solsticija, najčešće se slavi noć uoči njega – najkraća noć godine. Tako je i za vrijeme ljetnog.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.