Više

    Kolač koji vole Francuskinje

    Desert u kojem se uživa na Sveta tri kralja

     

    U Francuskoj se 6. siječnja svake godine tradicionalno jede La Galette Des Rois ili kraljevski kolač. Riječ je o ukusnoj slastici od lisnatog tijesta ispunjenog aromatiziranom pastom od badema. Kako je napraviti kod kuće, saznajte u našem receptu.

    Sastojci za kolač za 10 osoba:
    450 grama gotovog lisnatog tijesta (podijeljenog u dva komada)

    Za nadjev:
    100 grama bademovog brašna
    100 grama šećera
    prstohvat soli
    korica od pola neprskane naranče
    100 grama maslaca sa sobne temperature
    2 velika jaja
    2 čajne žličice ruma
    1/8 čajne žličice ekstrakta badema
    1 badem

    Za glazuru:
    1 žumanjak
    1 žlica mlijeka

    Priprema:
    1. U mikseru pomiješajte bademovo brašno, šećer, sol i narančinu koricu. Potom dodajte omekšali maslac i miksajte sve dok se dobijete glatku smjesu.

    2. U smjesu dodajte jaja, rum i ekstrakt badema. Pokrijte smjesu i stavite je u hladnjak.

    3. Na lagano pobrašnjenoj površini razvucite lisnato tijesto u dva kruga promjera oko 25 centimetara. Za to će vam pomoći kalup za kolače, a možete se poslužiti i poklopcem od neke zdjele.

    Svaki komad lisnatog tijesta stavite na papir za pečenje i vratite u hladnjak na pola sata.

    Kada radite s kupljenim lisnatim tijestom iz ledenice, važno je da budete brzi kako se ne bi počeo topiti i otežavati vam posao. Jedan komad držite u hladnjaku dok valjkom razvlačite drugi komad.

    4. Premažite nadjev preko sredine lisnatog tijesta, položite badem u željeni dio kolača, te ga preklopite drugim komadom lisnatog tijesta.

    Važno je ostaviti oko tri centimetara slobodnog mjesta na rubu kolača bez nadjeva, te dobro zalijepiti rubove s vodom, kako krema ne bi iscurila iz kolača tijekom pečenja.

    5. Tako pripremljeni kolač vratite u hladnjak na pola sata.

    6. Premažite kolač smjesom žumanjka i mlijeka, te vilicom utisnite rubove kolača. Napravite nekoliko rupica na vrhu kolača da para može izaći iz kolača tijekom pečenja.

    7. Kolač stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta, dok lisnato tijesto ne potamni na vrhu i po rubovima. Poslužite toplo. Dobar tek!

    Savjet plus:
    Unaprijed upozorite svoje ukućane da se u kolaču skriva badem, pa neka jedu pažljivo. Također, pripremite dar iznenađenja za osobu koja u kraljevskom kolaču pronađe ovaj orašasti plod.

    Izvor: Zadovoljna.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Grad daje u zakup dva poslovna prostora u...

    Grad Šibenik raspisao je natječaj za davanje u zakup tri poslovna prostora, dva u Šibeniku i jednog u Sitnom Donjem. Poslovni prostor u Šibeniku nalazi...

    Ujutro sunčanije, popodne kiša, a od nedjelje opet...

    Premda većinom sunčanije i toplije nego prošlih dana, do subote još ponegdje pljuskovi, pa i grmljavina. Od nedjelje do utorka stabilnije i opet iznadprosječno...

    Objavljeni detalji slavljeničke turneje Bijelog dugmeta: Evo kada...

    Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s područja bivše Jugoslavije, ove i iduće godine slavi 50. rođendan dugoočekivanom turnejom nazvanom “Doživjeti...

    Prominjani u pripremama za tradicionalne 67. Prominske igre...

    Prominske igre – tradicionalna kulturno-sportska manifestacija kojom Prominjani njeguju tradiciju svojim predaka i čuvaju od zaborava običaje i navike svojih starih, koji su svake...

    NAJNOVIJE

    Grad daje u zakup dva poslovna prostora u Šibeniku i jedan u Sitnom Donjem

    Grad Šibenik raspisao je natječaj za davanje u zakup tri poslovna prostora, dva u Šibeniku i jednog u Sitnom Donjem. Poslovni prostor u Šibeniku nalazi...

    Ujutro sunčanije, popodne kiša, a od nedjelje opet ljeto u proljeću

    Premda većinom sunčanije i toplije nego prošlih dana, do subote još ponegdje pljuskovi, pa i grmljavina. Od nedjelje do utorka stabilnije i opet iznadprosječno...

    Objavljeni detalji slavljeničke turneje Bijelog dugmeta: Evo kada će biti prvi koncert u Hrvatskoj

    Bijelo dugme, jedan od najvećih rock and roll sastava s područja bivše Jugoslavije, ove i iduće godine slavi 50. rođendan dugoočekivanom turnejom nazvanom “Doživjeti...

    Prominjani u pripremama za tradicionalne 67. Prominske igre u Oklaju

    Prominske igre – tradicionalna kulturno-sportska manifestacija kojom Prominjani njeguju tradiciju svojim predaka i čuvaju od zaborava običaje i navike svojih starih, koji su svake...