Deset najljepših dječjih imena koja smo od Rusa trajno posudili

Rusi svijet nisu obogatili samo najvećim djelima klasične književnosti, nego i nekim od najljepših ženskih i muških imena vrlo popularnima i u Hrvatskoj. A popularnost tih imena ne jenjava pa roditelji i danas svojoj djeci često daju imena ruskog porijekla.

Donosimo pet ženskih i pet muških imena koja smo od Rusa uzeli u “trajnu posudbu”, a koja roditelji i dandanas često daju svojim novorođenim djevojčicama i dječacima, piše Zadovoljna.hr.

1. Tatjana – ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja

2. Olga (Olja) – ime koje je među Ruse došlo u 9. stoljeću sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači ‘zdrava, sretna, sveta’.

3. Maša
 – nastalo je od imena Marija. Spominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je ‘gospođa’, a drugo ‘ona koju Bog ljubi’.

4. Nataša – ovo ime znači rođen, rodni, dan rođenja, rođendan, ali i Božena, Božica. Ime je u prošlosti davano djeci rođenoj na Božić.

5. Irina – značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači ‘mir, spokojstvo’.

1. Boris – ime je zapravo skraćenica od slavenskog imena Borislav. Prvi dio imena dolazi od glagola ‘boriti se’, a drugi je morfem slav, čest u slavenskim imenima.

2. Vanja – izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje – ‘Bog je milostiv’. Ovo ime je unisex, odnosno može biti muško i žensko.

3. Igor – ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingwar, što znači ‘branitelj mora’.

4. Aleksandar (Saša) – ime je stvoreno od glagola aléxo, što znači ‘branim’ i imenice anér (u genitivu andrós) što znači ‘čovjek, junak’.

5. Ivan – najtipičnije rusko ime koje je stoljećima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske obitelji. Znači ‘Bog je milostiv’

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.