Deset razloga zašto vježbati pozdrav suncu

Pozdrav suncu (Surya Namaskara) je jedna od najdrevnijih metoda integracije uma, duha i tijela kao i dobro poznata tehnika osnova joge. Zbog svoje praktičnosti, mnogostranosti i efikasnosti, pozdrav suncu je jedan od najkorisnijih metoda formiranja zdravog, aktivnog  i sretnog života, a također je izuzetna priprema za razvoj svijesti.

yoga1

Pozdrav suncu je kompletan program koji u sebi sadrži i asane-položaje, tehnike disanja kao i meditaciju. Pozdrav suncu se lako i s malo napora može integrirati u naš svakodnevni život, jer zahtijeva samo 5 do 15 min dnevno, a postižu se veoma brzi i blagotvorni rezultati, a 10 razloga zašto prakticirati :

1.       Onom koji ga prakticira daje veću mentalnu i psihičku snagu, što dovodi do povećane moći koncentracije, optimizma i samopouzdanja.

2.      Jača vrat, ramena, ruke, zglobove, prste, leđa, trbuh, bedra, koljena . Poznato je da je jačanje leđa jednostavan, a učinkovit način masiranja i stimulacije bubrega, što poboljšava njihov rad i uklanjanja probleme.

3.      Uklanja mentalnu i fizičku napetost iz područja mišića vrata, glave i ramena i tako sprječava nastajanje spazma koji je najčešći uzrok glavobolje.

  1. Reducira višak masnog tkiva pogotovo s područja trbuha, kukova, bedara, vrata i brade.
  2. Poboljšava i pojačava rad srca, ali bez naprezanja kao što je slučaj u sportu. Jača srčani mišić i krvne žile, stimulira koronarne arterije, a sve to poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje mogućnost infarkta.
  3. Ukoliko se položaji izvode pravilno, i pod stručnim nadzorom, ne samo da se poboljšava stanje kralježnice, već se i možete osloboditi brojnih tegoba kralježnice.

7.      Uspostavlja bolju eliminaciju i probavu, dobar apetit i potpunu, brzu asimilaciju hrane. Jača cijeli probavni sustav (uključujući želudac, gušteraču,crijeva, jetru itd. ).

  1. Razvija i poboljšava rad maternice i jajnika, uklanja predmenstrualne i menstrualne tegobe, olakšava porod i trudnoću, smanjuje jutarnje mučnine.
  2. Tonira i regulira muški i ženski reproduktivni sistem te poboljšava seksualni život.
  3.  Poboljšava prokrvljenost vlasišta, smanjuje otpadanje kose.

Već ovu subotu u 10 do 12 h imat ćete priliku u Divine Yoga Studiju (Trg Julija Skjavetića 1, Šibenik) prisustvovati radionici BUDI FIT uz POZDRAV SUNCU, i sa Leonardom Gospodnetićem, magistrom kineziologije i dugogodišnjim učiteljem joge detaljno naučiti sve o pozdravu suncu i kako ga samostalno nastaviti izvoditi. Sve info na 095/529-6483 Leonardo.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.