Do 2050. godine nestat će čokolade?

Čokolada će se prestati proizvoditi do 2050. godine, najavili su u svojim najmračnijim prognozama znanstvenici. Nije riječ o kultu zdravlja ni totalitarističkoj odluci Kim Jong-una koji će do tad vladati svijetom. Ne, ne, biljka kakaovac čija su zrna osnovni sastojak čokolade u opasnosti je od nestajanja.

Razlozi su, pogađa, klimatske promjene i globalno zatopljenje, što posebno ugrožava baš kakaovac. Da bi se plodovi ovog stabla razvili i dozrijeli potrebni su određeni uvjeti. Kakaovac raste na vlažnom i toplom tlu, temperatura uvijek mora biti oko 20 stupnjeva Celzija, a najbolje može uspijeva na području 20 stupnjeva južno i sjeverno od ekvatora.

Zbog globalnog zatopljenja to geografsko područje je posebno u opanosti. Doći će do isušivanja tla, a ono će uzrokovati razne bolesti za biljku kakaovac. Također, mnogo je kakaovca u vlasništvu siromašnih obitelji koje si neće mogu priuštiti kupnju sredstava za zaštitu biljaka, navodnjavanje i sl.

Istraživači su ispitali 294 lokalne plantaže stabla kakaovca i došli do zaključka da gotovo 90% uzgajivača neće imati uvjete za održavanje svojih plantaža. Godina 2050. je po njihovim izračunima posljednja godina do koje će se uzgajati i proizvoditi kakaovac.  Da ne bismo završili u crnom tonu (jer tko može ići kroz život bez čokolade?!), postoje predviđanja da će se plantaže kakaovca preseliti na višu nadmorsku visinu, piše miss7.

Čak 300 metara više u planine koje su sada rezervirane samo da za životinjski svijet i prirodne šume. Što će opet pokrenuti cijeli lanac posljedica; spasit ćemo kakaovac, a uništiti tisuće kvadratnih kilometara šume i istrijebiti pokoju životinjsku vrstu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.