" "
Više

    " "

    Domaće delicije – uštipci i fritule za poklade

     

    I sami znate,vremena su se promijenila,no svako vrijeme kao i običaj ima svoje specifičnosti. Mnoge drniške domaćice još i danas štuju starinske običaje (što je pohvalno) i čuvaju u bilježnicama od kolača stare recepte svojih baka i prabaka. Nije prošlo puno od božićnih i novogodišnjih čašćenja kolačima, a već nas sustižu ‘novi’slatki zalogaji i novo iskušenje.

    Pokladnice-okus maškara

    Kad je riječ o veljači i pokladama,misao će vam se-sigurni smo- zaustaviti na fritulama i uštipcima,neodoljivim pokladnicama.Istina,fritule se rade tokom cijele godine,ali ipak za poklade to je broj 1 u našem kraju.Što ima ljepše nego kad u toploj kući zamiriši ona posebna aroma koja naviješta veselje,pokladne i karnevalske svečanosti. Fritule se  rade  relativno jednostavno, mogu se pripremiti u većim količinama i nisu posebno skupe,  a svi  ih vole jesti.

    Ono što baba zna najbolje,a obitelj ljubi najviše

    Delicija koja ne predstavlja čitav objed,a koja nas itekako može zasititi i starijima vratiti osmijeh na lice zbog spomena na mladost je uštipak.Nastala je kao plod siromaštva sela Dalmatinske Zagore.Vjerujemo da su vam o

    danima neimaštine govorili vaši stari…Postoji i legenda da je jedna nesretno zaljubljena kuharica tijesto pripremljeno za pečenje umjesto u pećnicu zabunom bacila u vruću masnoću i na taj način slučajno otkrila uštipke. Za pripremanje dobrih uštipaka ne treba vam ništa osim brašna,vode,soli,ulja,mrvice rakije i dobre volje.Baš nam je i baba Stana ispričala kako je uštipak u drniškim selima nekada bio znak gostoprimstva i to posebno kad bi se rodbina okupila oko ognjišta. Uštipci su se najčešće jeli za poklade i u korizmi,u znak toplog druženja i ljudikanja do u ranu zoru.Domaćice su ih prije pekle na ognjištu,na komaštrama,vruće ih vadile iz ulja da ne budu masni,već mali,tanki,rahli,rumeni i slasni poput drniškog pršuta. Djeca su volila uštipke i u cukar zamočiti.Tada nisu ni pomišljali na neke klasične kolače kojih danas ima u izobilju.Prije je sve bilo oskudnije i skromnije.

    Kako bi rekla baba Stana uštipak se jeo s ljubavlju i u dobrom društvu. Naglasila nam je pritom kako je mnogima danas uštipak inačica fritule,no da bi se riješili dileme savjet mogu potražiti kod svojih starih i svakako primiti se posla Tijesto za uštipke treba što dulje tući,lupati,ali i za to treba imati ruku.Mora biti gušće od onog za palačinke,a rjeđe od onog za kruh. Rakija se stavlja kako tijesto pri pečenju ne bi popilo puno ulja.Oblik uštipka je najčešće plosnati krug,dok debljina ovisi o želji i sklonostima… Pokladni recepti idu baš dobro uz sve maske, a vjerojatno se u kostimu lakše i  uživjeti u njihovu pripremu.

    IZVOR: Dalmacijain

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...