DRITA MAHNE: Njen život je veliko putovanje, a putovanja u opisu posla

Kada bismo u samo jednoj rečenici morali opisati našu sugovornicu, onda bi taj opis izgledao otprilike – žena koja živi svoj posao i u tome uživa. Žene se za godine, u pravilu, ne pita, ali ne možemo ne spomenuti šest desetljeća žene kojoj bi na životnoj energiji, poslovnoj strasti, ali i izgledu pozavidjele mnoge pripadnice ljepšega spola. Ona je Drita Mahne, Slovenka koja nema samo jednu adresu. Njen život jedno je veliko putovanje, a putovanje je njen posao i način života. Kao turistički vodič i pratitelj radi 36 godina. Osim toga, već cijelo desetljeće radi i u Šibeniku na mjestu zastupnice Turističke agencije Kompas i skoro da ne postoji država koju nije posjetila.

drita mahne 5

Prije svega, čestitke. Nedavno ste proslavili 60-ti rođendan. ali i čak 36 godina uspješne karijere turističkog vodiča.

Hvala na čestitkama. Godine su proletjele, a da nisam ni primijetila. Da, došla sam do okruglih 60 i slavila rođendan u Solarisu, kao i svake godine dosad. Slavila sam u divnom ambijentu u društvu točno 60 prijatelja koji su došli izdaleka. Inače, kad god imam rođendan, broj uzvanika jednak je broju mojih godina.

‘SANJSKI’ POSAO

Našla se tu nedavno, osim rođendana, još jedna lijepa brojka, odnosno obljetnica. Punih 36 godina karijere turističkog vodiča. Može jedna mala retrospektiva za naše čitatelje?

Da, punih 36 godina rada je iza mene, od toga 14 sezona odrađenih u Solarisu i bezbroj putovanja po cijelom svijetu. To je moj posao. Ja ga zovem ‘sanjski’ posao jer o takvom poslu sanja mnogo ljudi. Moj život je vječno pakiranje kofera za 14 dana putovanja, a u Šibeniku redovito provodim po nekoliko mjeseci u komadu. Oduvijek sam imala želju putovati, upoznavati svijet, ljude, njihov način života. Sve je zapravo počelo u gimnaziji, 1970. godine, kada smo, u sklopu školskog programa otkrivali Italiju, Španjolsku i druge europske zemlje. Imali smo profesoricu povijesti umjetnosti koja je jako dobro znala ‘približiti’ ljepote domovine i inozemstva. Nikad ju neću zaboraviti, a pogotovo kada nam je, jednom prilikom, rekla sljedeće: ‘Ako ne poznaješ svoju domovinu, nemaš ništa tražiti u inozemstvu.’

drita

Kad sam tražila posao, 1979. godine, saznala sam za agenciju Kompas. Ne znam zašto, ali to je agencija u koju sam od prvog trena imala povjerenja. Počela sam s učenjem u Makedoniji. Nekoliko godina kasnije poslali su me na tri mjeseca u Dubrovnik i ostala sam tamo raditi pune četiri godine. To je bilo moje prvo duže iskustvo s Hrvatima. Potom sam radila u Španjolskoj i moram istaknuti da, kad sam tek došla, nisam znala ni riječ španjolskog jezika koji danas lijepo govorim. Tu su i Mallorca, Ibiza, Kanari, Azija…

drita 1

Više od cijelog desetljeća radite sa Šibenčanima.

Prvi put počeli smo surađivati s turističkim naseljem Solaris 2002. godine i tako sam došla kod vas u Šibenik. Moram iskreno priznati da su prvi mjeseci bili teški, a sada teško mogu zamisliti ljeto bez Šibenika. No, još mi je nešto, vezano za Solaris, uljepšalo život. Davne 1984. radila sam na sarajevskoj olimpijadi i upoznala novu kolegicu. S godinama smo izgubile kontakt jer u to doba tehnologija nije bila razvijena kao danas. I znate gdje sam ju ponovo srela nakon tolikih godina? Upravo u Solarisu. Od tada se redovito posjećujemo.

Obzirom da na području Hrvatske radite najviše sa Šibenčanima, a tu ste stekli i brojna prijateljstva, otkrijte nam kako biste opisali Šibenčane? Kako vam je općenito u Šibeniku?

Iskreno vam kažem da se u Šibeniku osjećam kao kod kuće. Zavoljela sam Šibenik i Šibenčane, a mislim da su i oni mene. Nemam nikakvih loših iskustava ili avantura. Ljubazni ste ljudi, volite se nasmijati, družiti se i u dobrom društvu popiti kavu.

Česta putovanja su u opisu vašeg posla. Jeste li se morali dugo privikavati na taj dinamičan način posla, odnosno života? Zna li vam to ponekad i teško padati?

Biti turistički vodič i pratitelj dugih putovanja traži od vas i učenje. Kad ste na putovanju, gosti od vas očekuju da ste pravi mali poligloti. Učenje u našem poslu nikad ne prestaje. Turistički vodič uvijek mora pronalaziti način da nadopuni svoje znanje jer mora biti spreman dati odgovore na svako klijentovo pitanje. To je dinamičan način života u kojem ne ostaje puno mjesta za privatni život, a moram napomenuti i da goste često interesira moj privatni život. Da, probala sam i ja imati život poput većine. Investirala sam čak 17 godina u brak, ali sam s godinama shvatila da je u ovom poslu najbolje biti sam. Iako, ipak nikad nisi sam. Ovaj mi posao svaki dan pruža novu širinu, nova poznanstva i nove horizonte.

Drita Mahne 2

U tome leži moje najveće zadovoljstvo. Grupe sam na Kubu vodila čak 44 puta. Dosta znam o toj zemlji, a par dana prije svakog odlaska tamo, još me uvijek budi noćna mora, sanjam da ništa ne znam. No, to je dobar znak. Da uvijek želiš i možeš biti bolji.

Gdje ste sve bili? Ili je možda bolje pitati gdje niste bili? Koje će vam zemlje ostati u najljepšem sjećanju?

Azija mi je jako draga. Tajland, Indonezija, Borneo, Malezija i zemlje nekadašnje Indokine. Vijetnam sam sama posjetila dva puta privatno i treći put povela i grupu. Tu su i Australija, Novi Zeland, pa male zemlje poput Singapura, Hong Konga, južne Koreje, Filipina i Polinezije. Što se američke strane tiče, uvijek mi je draga bila Latinska Amerika. Vjerojatno zbog jezika.

drita mahne 3

POSAO NE BI MIJENJALA

Vidi se da volite ovaj posao. Zašto je dobro biti turistički vodič i koliko je, po vašem mišljenju, važno voljeti svoj posao?

Kada bih ponovo bila na početku svoje karijere, odabrala bi isti posao. Meni se ispunila želja iz mladosti i već punih 36 godina sam dio uvijek iste agencije i na to sam ponosna. Dok me god zdravlje služi radit ću ovaj posao. Kako bi bio pratitelj, vodič ili predstavnik, prvenstveno moraš voljeti raditi s ljudima i ne zaboraviti da se od tebe očekuje da si uvijek dobre volje, nasmijan, ljubazan i da, naravno, sve znaš.

drita djeca

Mnogo ljudi imalo je čast da baš vi budete njihov turistički vodič ili pratitelj. Kažem čast, jer o vama svi imaju samo riječi hvale. Koliko vam znače takve povratne informacije?

Kad se vratimo s putovanja, nema mi ljepše pohvale kao kad sretnem nekoga na ulici, a ista osoba me oduševljeno pita: ‘Gdje idemo na sljedeće putovanje?’

drita mahne 6

I na kraju, što radite kad ste na godišnjem odmoru?

I ja imam godišnji odmor, kao i svi službenici, a znate kako ga provodim? Idem na putovanje u neku novu zemlju ili posjetim svoje prijatelje na Kanarima. Ove godine sam potpuno sama otkrivala novu zemlju – Japan. Nikad mi nije dosta putovanja.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.