Računalni tehničar izrađuje unikatne predmete od epoxy smole, kamena i čelika

Duje se zasitio gradskog života, vratio na Miljevce i pokrenuo vlastiti posao: ‘Od ovoga se može živjeti, ali potrebno je vremena i truda’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Duje Vatavuk, 28-godišnji je računalni tehničar za strojarstvo koji je život u Šibeniku zamijenio Miljevcima i pokrenuo vlastiti posao. Duje izrađuje razne unikatne predmete i namještaj od epoxy smole, kamena i drveta, a kako nam kaže, kupaca ima.

– Srednjoškolsko obrazovanje stekao sam u Šibeniku, kao i osam godina radnog staža. Ova priča započela je zbog zasićenosti gradskim životom te željom za stvaranjem nečeg novog, kao i željom za uhodavanjem svog vlastitog posla. Vratio sam se na Miljevce te pokraj obiteljske kuće izgradio radionicu. U početku sam se bavio proizvodnjom dijelova od kompozitnih materijala, tzv. stakloplastika i karbon te nastojao ići u tom smjeru. No, želja me ipak vukla da izrađujem nešto unikatnije i nešto što može upotpuniti svačiji kućni, kao i poslovni prostor. Nešto što je u konačnici namijenjeno široj publici.

Za sada se baziram na jednostavnije objekte, kao što su stolovi, stolne ambijentalne lampe, nakit i suveniri. Trenutno radim na izradi lampi i skulptura koji bi bili kombinacija drva i epoxy smole. Oni će biti cjenovno prihvatljiviji široj populaciji jer se radi o lakše obradivom i jeftinijem materijalu, drvu, u odnosu na kamen, materijal s kojim sam do sada u kombinaciji s epoxy smolom izrađivao lampe – priča nam mladi umjetnik čije radove možete pogledati ovdje.

U svemu je potpuno samouk, ali bilo je potrebno određeno vrijeme da kroz pokušaje, a i pogreške savlada proces izrade. Vrijeme potrebno za izradu određenog predmeta ovisi o kompleksnosti zamišljenog konačnog proizvoda, objašnjava nam, a najviše problema donosi spoj između kamena i smole jer je kamen jako težak za obradu te se jako mora paziti kod brušenja, odnosno formiranja oblika.

– Ne smije se dogoditi da ostanu ogrebotine ili neravnine jer to kasnije utječe na nepravilnu refleksiju predmeta te samim time narušava cjelokupni dojam. Proces se mora odvijati u posebnim uvjetima kao što je konstantno održavanje sobne temperature, odzračivanje smjese, postcuring u peći i čista prostorija jer se u protivnom dogodi da se smola prebrzo ili presporo stvrdnjava. To dovodi do zamućenja smole ili, u slučaju da je prostorija nečista, vrlo lako dolazi do kontaminiranja smjese. U procesu se koristi najkvalitetnija smola te je lijevanje u više slojeva što nekada zna predstavljati vremenski problem. Uz sve to ide i hrpa potrošenog brusnog kao i polir materijala. Za stol je potrebno oko 2 – 3 tjedna. Proces se lako oduži zbog sušenja smole te kasnije postcuringa u peći jer prije obrade, smola mora biti potpuno tvrda. Za lampe vrijedi ista stvar, ali ne i za privjeske jer je lijevanje u jednom sloju, a i proizvodnja je gotovo serijska – priča nam.

Kupaca za ovakve stvari uvijek ima samo treba na pravi način doći do njih. Uskoro počinje promoviranje kroz razne sajmove i intenzivnija oglašavanja na internetu, tako da ne sumnja da će kupaca biti.

– Od ovoga posla bi se moglo živjeti, ali je potrebno jako puno vremena i volje za ostvarenje tog potencijala, pogotovo za brendiranje. Nakon toga smatram da sve ide lakše – odgovara na pitanje ima li ‘kruha’ od ovog posla.

Inspiraciju pronalazi na internetu jer se može vidjeti jako puno zanimljivih ideja, ali on je odlučio kombinirati kamen, epoxy smolu i nehrđajući čelik što se gotovo i ne može pronaći kod drugih proizvođača.

– Često radim sam, ali ponekad zatražim pomoć od obitelji i prijatelja Ivana. Svaki predmet mi je drag sam po sebi, jer nakon što se u njega uloži jako puno vremena i volje, teško se oprostiti od njega, pogotovo jer znam da je jedinstven – kaže nam za kraj.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.