Važno je poznavati vlastite osjećaje

Emocionalna inteligencija: Zašto je toliko važna i kako je možemo razviti?

Često možemo čuti da se za nekoga kaže kako pokazuje visoku razinu emocionalne inteligencije, no što to zapravo znači? Je li to osoba koja mora pokazivati zavidnu inteligenciju i na općim testovima inteligencije ili je riječ o nečemu sasvim drugačijem, piše zadovoljna.hr.

Sam pojam emocionalne inteligencije definirali su Peter Salovey i John Mayer 1990. godine, a istoimena knjiga koju je pet godina kasnije objavio Daniel Goleman postala je svjetski hit i tako približila emocionalnu inteligenciju širim krugovima ljudi.

Srž emocionalne inteligencije čini shvaćanje da su emocije, i vlastite i tuđe, važan aspekt stvarnosti te, sukladno tome, samo ona osoba koja uvažava te aspekte stvarnosti može o njoj imati dobru predodžbu koja će ga uspješno voditi kroz život.

Salovey također je definirao i pet vještina emocionalne inteligencije. Prema njemu, to su poznavanje vlastitih osjećaja, upravljanje osjećajima, samomotiviranje, prepoznavanje tuđih osjećaja i upravljanje odnosima.

Poznavanje vlastitih osjećaja važno je za samorazumijevanje, upravljanje osjećajima odnosi se na naš utjecaj na vlastite osjećaje i njihovo izražavanje, dok je samomotiviranje usmjereno na prevođenje emocionalnih uzbuđenja u akciju kako bi se stiglo do cilja. Prepoznavanje tuđih osjećaja omogućuje razumijevanje psiholoških zbivanja u drugima, dok se upravljanjem osjećajima utječe na emocionalna stanja drugih ljudi.

Sve je to dobra podloga za razumijevanje toga koliku ulogu emocije imaju u našem životu, i to na baš svim poljima. Emocionalna inteligencija važna je i na radnom mjestu, u odnosima s prijateljima i obitelji, u odgajanju djece, u vezi sa životnim partnerom. Upravo bismo zato trebali težiti njezinu razvijanju, a to možemo učiniti i u odrasloj dobi ako je ona izostala u našem odgoju.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.