Veliki probavni problem koji svi ponekad iskusimo je nadutost do koje dolazi uslijed konzumiranja namirnica teških za probavu. Naravno, sve cjelovite namirnice koje dolaze direktno iz prirode potrebno je konzumirati u umjerenoj količini, no neke od njih nam ‘sjedaju’ lošije od ostalih. Koje su to?
Vjerovali ili ne, povrće nije uvijek jednostavno za probavu. I dok većina voća biva probavljena kroz otprilike pola sata od konzumacije, neke vrste povrća poput kelja, brokule, kupusa i mahunarki poput graha, graška i leće, teže ćemo i sporije probaviti. Neugodne nuspojave poput vjetrova također možemo očekivati nakon jela koje obiluje ovim namirnicama.
Većina odraslih ljudi teško probavlja i mlijeko. Oni koji teško podnose laktozu jer nemaju enzim koji sudjeluje u razgradnji laktoze, mogli bi nakon konzumacije mlijeka iskusiti sve od nadutosti do bolova u želucu.
Crveno meso također je teže probavljivo od krtog mesa pa ako imate problem s probavom, razmislite i o tome koliko često konzumirate divljač ili govedinu.
Jedan od razloga za napuhivanje može ležati i u glutenu koji se nalazi u brojnim žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Od osjetljivosti na gluten do potpune intolerancije u vidu celijakije, ako vas nakon konzumacije kruha, kolača ili pekarskih proizvoda boli trbuh ili primjećujete znatnu nadutost, možda je problem upravo u glutenu.
Jedan od razloga za napuhivanje može ležati i u glutenu koji se nalazi u brojnim žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Od osjetljivosti na gluten do potpune intolerancije u vidu celijakije, ako vas nakon konzumacije kruha, kolača ili pekarskih proizvoda boli trbuh ili primjećujete znatnu nadutost, možda je problem upravo u glutenu.
Puno masnoća i šećera iz brze hrane također vas može napuhnuti i uzrokovati osjećaj težine. Šećer može doći do crijeva iz želuca vrlo brzo i pritom uzrokovati nadutost i grčeve, a masnoće je teško podnijeti kod osjetljivih pojedinaca jer im treba dulje vrijeme za probavu.
IZVOR: Danas.hr