Evo što će vam se dogoditi napustite li Facebook

Ako vas skandal povezan s tvrtkom Cambridge Analyticom nije zauvijek udaljio od Facebooka, sljedeća bi informacija možda mogla: nova studija pokazala je da deaktiviranje ove društvene mreže kod pojedinca značajno smanjuje razinu kortizola, hormona stresa povezanog s razvojem nesanice i anksioznosti, slabljenjem funkcije imuniteta, ali i razvojem povišenoga krvnog tlaka, bolesti srca i krvnih žila te dugoročno i razvojem karcinoma

Cambridge Analytica, tvrtka za analiziranje podataka koja je surađivala s članovima izborne kampanje Donalda Trumpa i kampanjom za Brexit je, u jednom od najvećih podatkovnih upada na Facebook prikupila podatke o milijunima američkih birača te ih koristila za izradu softvera koji predviđa i utječe na izbore prilikom glasanja.

Skandal je tu društvenu mrežu stajao gubitka oko milijun korisnika samo u SAD-u i Kanadi.

Dakle, ako još niste među onima koji su napustili Facebook, možda će na takvu vašu odluku utjecati rezultati studije koju su proveli znanstvenici s australskog Sveučilišta Queenslandu u Brisbaneu, a objavljeni su u časopisu Journal of Social Psychology i izravno su povezani s vašim zdravljem, piše t portal.

Voditelj studije, Eric Vanman profesor na australskom sveučilištu s kolegama je istražio posljedice ‘napuštanja’ Facebooka i njihov utjecaj na razinu stresa te na opće zdravstveno stanje. Kaže da je i sam godinama bio njezin aktivan korisnik.

‘Korisnik Facebooka sam bio desetak godina. S kolegama sam razgovarao o tomu da bi povremeno trebalo ‘odustati’ od te mreže, no nije mi uspijevalo jer sam uživao u sve većem broju prijatelja’, iznosi prof. Vanman. ‘Kad mi je to konačno uspjelo, osjetio sam olakšanje koje je trajalo danima. Ipak, nakon nekog vremena počeo sam osjećati da mi ta interakcija s FB-prijateljima nedostaje te da joj se moramo vratiti’, kazao je.

To ga je potaknulo da, u suradnji s kolegama sa sveučilišta, provede eksperiment među 138 aktivnih korisnika ove društvene mreže, prenosi Medical News Today.

Šezdesetero nasumce odabranih sudionika istraživanja moralo je u potpunosti odustati od Facebooka na pet dana, a preostalih 78 ga je nastavilo koristiti.

Vanman i kolege su proveli anketu među ispitanicima o tomu u kolikoj su mjeri zadovoljni životnim okolnostima, o razini stresa, o raspoloženju i o osjećaju osamljenosti prije i poslije eksperimenta. Istodobno su im iz sline testirali razinu kortizola, fiziološke mjere stresa.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.