Evo što samo dvije limenke gaziranog pića tjedno čine vašem tijelu

Gazirana pića nisu zdrava, to se zna. Ali svejedno ih mnogi piju čak na dnevnoj osnovi. Novo je istraživanje pokazalo šokantne rezultate – samo dvije limenke Coca-cole ili nekog srodnog pića ostavljaju katastrofalne posljedice na zdravlje.

Ako u jednom tjednu popijete dvije ili više limenki gaziranog soka, riskirate dijabetes, visoki tlak, srčane bolesti pa i moždani udar, upozoravaju znanstvenici. Već i jedna doza od 3,5 decilitara može povisiti krvni tlak, s obzirom na to da sadrži 14 grama više šećera od preporučene dnevne doze, piše Net.hr.

Iako je već odavno poznato da velika potrošnja gaziranih pića uzrokuje pretilost i dovodi do kroničnih bolesti, ljudi se na to očigledno oglušuju jer njihova konzumacija stalno raste među svim dobnim skupinama širom svijeta.

Jedna limenka sadrži 39 grama šećera

Znanstvenici su pronašli više dokaza o tome da samo mala količina tjedno dovodi do rizika od metaboličkog sindroma – skupine uvjeta koji povećavaju šanse za srčane bolesti, moždani udar i dijabetes.

Uobičajena doza jedne limenke Coca-cole od 3,5 decilitara sadrži 39 grama šećera, što je 14 grama više od onoga što uopće smijete unijeti u samo jednom danu. Studija je analizirala 36 različitih istraživanja na pojedincima koji su pili više od pet šećernih napitaka tjedno i čimbenike rizika u proteklom desetljeću.

Istraživači su se usredotočili na sveukupne trendove jer su neke nedavne studije postigle neutralne ili negativne nalaze. Međutim, većina podataka pokazuje dostatne dokaze koji pokazuju snažnu vezu između gaziranih pića, dobitka težine i eventualnog rizika od metaboličkog sindroma.

Neki od nalaza otkrivaju da redoviti unos takvih pića može utjecati na razine inzulina koje doprinose razvoju metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. U istraživanju su osobe koje konzumiraju slatke napitke tijekom 10 tjedana pokazale 17-postotno smanjenje osjetljivosti na inzulin.

Dijetni sokovi nisu ništa bolji

Postoje, također, dokazi da je često pijenje gaziranih sokova povezano s hipertenzijom i kardiovaskularnim bolestima. Još se prije šest godina upozoravalo da kronične bolesti predstavljaju veći zdravstveni rizik nego zarazne bolesti. Metabolički sindrom i dijabetes uzrokuju 19 milijuna smrti u svijetu godišnje.

“Povećana učestalost kardiometaboličkih poremećaja snažno je povezana s većom urbanizacijom i usvajanjem štetnih životnih navika koje uključuju sjedenje, pušenje i slabe prehrambene preferencije”, kaže profesor Faadiel Essop sa Sveučilišta Stellenbosch u Južnoj Africi.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.