Evo što se događa u tijelu nakon samo dva dana bez cigareta

Ilustracija

Ako ste ikada pokušali prestati pušiti, znate koliko je teško odbaciti tu naviku. Čak i ako toga niste svjesne, nikotin nas lišava kisika, smanjuje proizvodnju kolagena i utječe na elastičnost kože koja postaje umorna i bez sjaja.

Nevjerojatno je koliko se toga događa u tijelu, navodi Her, tijekom samo dva dana bez cigareta. Možda vas ovo potakne da pušenje zamijenite nekom puno zdravijom aktivnosti.

Nakon samo 20 minuta događa se nešto važno
U samo 20 minuta nakon zadnje cigarete usporavaju se otkucaji srca, a povišen krvni tlak uzrokovan pušenjem opada. Dakle, tada se smanjuje i rizik za srčani zastoj i pojavljivanje ugrušaka, a možete primijetiti da vam ekstremiteti postaju topliji.

Lakše dišete i krećete se
Ako niste znale, pušenjem se u krvi skuplja ugljični monoksid, a on je otrovan u velikim dozama. Osam sati nakon prestanka pušenja smanjuju se količina monoksida, a povećava razina kisika zbog koje lakšeg dišemo i više nam se mišići ne umaraju tako brzo.

Srce bolje radi
Nakon jednog dana bez cigareta, srce bolje pumpa krv jer ima više kisika, odnosno više se ne muči.

Okus i miris hrane su intenzivniji
Štetne tvari u cigaretama uništavaju završetke naših živaca zbog čega ne osjećamo okus i miris hrane kao prije nego smo počele pušiti. Samo dva dana nakon što smo cigaretama rekli doviđenja, osjet okusa i mirisa dolazi u normalu, a sva hrana je odjednom ukusnija, piše net.hr

Ako ste izdržali dva dana bez pušenja, gurajte dalje
Nakon ovog perioda možemo doći u krizu jer tijelo naporno radi kako bi se riješilo svih loših tvari. Postajemo razdražljivi i osjećamo veliku potrebu za cigaretom, ali upravo se tad trebamo suzdržati od njih. Pijte puno vode, šetajte na svježem zraku, a pomoći vam mogu i nikotinski suplementi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.