Evo što se događa vašem mozgu nakon samo četiri dana nezdrave prehrane

Znanstvenici su objavili šokantne efekte nezdravog početka dana.

Istraživanje sveučilišta u Sydneyju otkrilo je da doručak bogat mastima i šećerom nakon samo četiri dana može uzrokovati promjene u mozgu. Te promjene rezultiraju smanjenim mogućnostima učenja i pamćenja.

1002 zdravih i vitkih ljudi podvrgnuto je testiranju. Polovica je četiri dana jela nezdravi doručak koji se sastojao od tostiranog sendviča i čokoladnog shakea. Druga polovica dobila je na stol nutritivno bogatiji obrok. Sudionici su prije i nakon doručka ispunjavali testove pamćenja, prenosi Index.

Oni koji su jeli nezdravi obrok imali su lošije rezultate. Znanstvenici kažu kako je tome razlog činjenica da nezdrava opcija uzrokuje povišeni šećer što ima utjecaj na pamćenje i kognitivnu funkciju.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu PLOS One, a otkrili su i da osobe koje su se hranile nezdravo nisu mogle otkriti razliku između gladi i sitosti.

Slične rezultate pokazalo je i istraživanje Sveučilišta Oxford. Prema njima su oni koji su pet dana jeli nezdrave obroke imali poremećaj pažnje i funkcije pamćenja u odnosu na osobe koje su pojele manje mastan obrok.

16 muškaraca u dobi od 19 do 28 godina podijeljeno je u dvije skupine. Prva je jela hranu s velikim udjelom masnoća (70 posto), malo ugljikohidrata (četiri posto) i proteina (26 posto), dok je druga polovica imala zdrave obroke koji se sastoje od 50 posto ugljikohidrata, 24 posto masti i 26 posto proteina.

Muškarci su svako jutro davali uzorke krvi i rješavali kognitivne testove.

U krvotoku onih koji su se hranili nezdravo otkriveno je 44 posto više cirkulirajućeg masnog tkiva, nego kod onih koji su bili na zdravijem režimu prehrane. Imali su i smanjenu koncentraciju, brzinu pamćenja i sposobnost prisjećanja, piše Index.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.